Karjean Levine/Getty Images

Gloria Jean Watkins, 'bell hooks', overleden

Klara

De Amerikaanse auteur en hoogleraar Gloria Jean Watkins publiceerde onder haar pseudoniem bell hooks. Zonder hoofdletters dus. Watkins groeide uit tot een feministisch boegbeeld.

Gloria Jean Watkins werd geboren in een kleine stad in de Amerikaanse staat Kentucky. Vader was postbode, moeder huisvrouw, zelf ging ze naar een gesegregeerde school.

Als schrijfster koos ze voor het pseudoniem bell hooks. Zo heette ook haar overgrootmoeder. Om zichzelf te onderscheiden schreef ze de naam zonder hoofdletters. Ze publiceerde onder een pseudoniem omdat ze nadruk wilde leggen op de inhoud van haar werk en niet op haar identiteit.

In 1981 schreef ze 'Ain't I a Woman? Black women and feminism'. Dit boek over de positie van zwarte vrouwen wordt binnen het feministisch denken beschouwd als baanbrekend. Watkins onderzocht later hoe zwarte vrouwen in film en tv worden afgebeeld.

Watkins was ook van grote invloed op de feministische theorie. Ze beweerde dat feminisme diverse stemmen had gemarginaliseerd. Volgens haar hing gender ook samen met ras, klasse en seksualiteit. Later zou dit denken intersectionaliteit genoemd worden. Kruispuntdenken dat onderzoekt hoe maatschappelijke ongelijkheid aan een veelvoud van factoren is te wijten.

Als hoogleraar was ze verbonden aan de Universiteit van Californië - Santa Cruz en de San Francisco State University.

Gloria Jean Watkins werd 69.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief