Geschenkboek moet driejarige kleuters in Genk vertrouwd maken met boeken en de bib

Kinder-en jeugdliteratuur Radio 2 Limburg

Elke jonge Genkenaar krijgt op zijn of haar derde verjaardag gratis een voorleesboek. 'Leesje en Wurm' werd getekend door Frank Daenen, een illustrator uit Oudsbergen en geschreven door Siska Goeminne. Het moet een eerste stimulans zijn voor kleuters om boeken te ontdekken.

'Leesje en Wurm' is een verhaal over verdwalen in verhalen, letters en boeken mét knipogen naar de voorlezers. 'We hebben in de bibliotheek van Genk de traditie dat we kinderen en ouderen hun hele leven begeleiden bij het lezen. Dat begint al op zes maanden bij baby's die van ons een boekstartpakket krijgen. Maar we hadden nog niks voor peuters en kleuters op het moment dat ze naar school gaan, boekjes leren kennen en in de bibliotheek op bezoek komen', vertelt Jan Colla van de bibliotheek. 'We wilden hen ook graag iets aanbieden en zo zijn we met illustrator Frank Daenen op het idee gekomen om specifiek voor de driejarigen een boek te maken en hen dat te bezorgen als een soort introductie in de bib en in de wereld van de boekjes.'

Beestjes in de bib

Kinderen die geboren zijn in 2019 krijgen op hun verjaardag een kaartje van de bibliotheek met een mooie tekening uit het boek en een uitnodiging om dat samen met de ouders te komen halen. Dan krijgen ze ook een introductie en een korte rondleiding. 'Frank Daenen heeft al jaren geleden voor ons leesmicroben getekend die wij gebruiken in de jeugdafdeling. En die beestjes heeft hij samen met Siska Goeminne verder uitgewerkt. Die beestjes wonen in de bib en hebben nu een eigen karakter gekregen. In het verhaal en de tekeningen zitten ook verwijzingen naar bekende figuren', licht Jan Colla toe.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief