Gents meisje van 16 schrijft boek 'Rozengeur of maar een schijn?'

Debuut Radio 2

Améline Vandewalle is nog maar 16 maar ze heeft haar eerste roman al uit.

De schrijfmicrobe kreeg Améline Vandewalle al vroeg te pakken. 'In het zesde leerjaar moesten we voor het eerst zelf een nieuwjaarsbrief schrijven, en toen heb ik mijn passie voor het schrijven ontdekt', vertelt Améline aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 'In het middelbaar ben ik dan ook gedichten beginnen schrijven en uiteindelijk bleef het niet bij één pagina, maar werden het steeds meer pagina's'.

Het leven gaat niet alleen over rozen

Haar debuut 'Rozengeur of maar een schijn?' gaat over een jong meisje, Eline, die in de vijftien dagen voor valentijn elke dag een roos krijgt toegestuurd. Samen met haar beste vriendin gaat ze dan op zoek naar de identiteit van haar anonieme aanbidder. Maar het is meer dan een zeemzoet liefdesverhaal.

Améline Vandewalle: 'Iedereen denkt dat Eline een prachtig leven heeft, want ze haalt goede punten op school en ze heeft heel wat vriendinnen. Maar thuis heeft ze het helemaal niet zo makkelijk, want haar moeder kampt met een alcoholverslaving'. Of hoe de schijn bedriegelijk is en het leven echt niet altijd rozengeur en maneschijn is. 'Gebeurtenissen uit mijn eigen leven zitten niet in het boek, maar onbewust krijg je wel mee hoe ik tegen het leven aankijk en met gevoelens omga'.

Geschreven tijdens corona, maar dat was niet makkelijk

Je zou denken dat het boek er gekomen is tijdens corona omdat jongeren dan heel wat tijd over hadden, maar dat bleek niet het geval. 'Ik vond het heel moeilijk om het schrijven te combineren met school. De school geeft ons met corona heel veel verantwoordelijkheid. Ik schrijf het liefst buiten school en tijdens de vakanties. Dan kom ik makkelijker in een flow. Ik heb dan niets aan mijn hoofd wat met school te maken heeft en dan kan ik rustig schrijven'.

Creatieve duizendpoot

'Rozengeur of is het maar schijn?' is niet Amélines eerste creatieve exploot. Ruim zes jaar geleden nam ze ook deel aan 'The Voice Kids' (VTM). Ze werd toen opgepikt door Natalia en daar heeft Améline nog altijd goede herinneringen aan. 'Ik zat bij coach Natalia en ze was superlief. Ze heeft me toen heel wat tips gegeven waar ik nog altijd heel wat aan heb. En ik zing ook nog elke dag'.

Heeft ze dan een voorkeur voor zingen of voor schrijven? 'Ik denk toch wel zingen, omdat ik dat elke dag doe. Vaak onbewust. Ik denk dat mijn mama het soms sneller weet dat ik aan het zingen ben, dan dat ik het zelf weet. Dat is toch iets anders dan de laptop boven halen om te schrijven.' Maar het schrijven is zeker niet voorbij: 'Ik ben nu nog bezig aan 2 andere boeken, maar die hebben nog wat tijd nodig. Het zal nog niet voor meteen zijn dat die worden uitgegeven.'

Améline Vandewalle in de MNM-studio

Ook MNM-dj's Laura en Sander zijn onder de indruk van het schrijfdebuut van Améline en nodigden haar uit in de studio. Herbekijk het gesprek hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief