Bart Van der Moeren

Gentenaar Paul Méral, vriend van Picasso en Honegger, maar wie was hij?

Biografie Pompidou

Nicky Aerts praat in Pompidou met literatuurhistoricus Manu van der Aa over zijn biografie van Paul Méral. Het is ongelooflijk wat deze vrij onbekende man allemaal meegemaakt heeft. Hij was een goede leerling, hij heeft zelfs een studiejaar overgeslagen en was een moederskind. Paul Méral was het pseudoniem van de Gentenaar Herman de Guchtenaere (1895-1946), zoon van een katholieke volksvertegenwoordiger en jeugdvriend van de latere Verdinasoleider Joris van Severen. Hij wordt door zijn vrienden als genie bestempeld en schrijft veel.

De Gentenaar Paul Méral maakte aan het einde van de Eerste Wereldoorlog het mooie weer in Parijs. Befaamde kunstenaars als André Gide, Max Jacob, Arthur Honegger en Pablo Picasso behoorden er tot zijn vriendenkring. Dat had allemaal te maken met de ophefmakende opvoeringen van zijn toneelstuk Le dit des jeux du monde, dat le Tout-Paris gezien wilde hebben. Er was veel lof over de kostuums, het decor en de muziek, maar er was wel veel kritiek op de tekst. En objectief bekeken was het niet zo een geweldige tekst. Hij was toen 22 jaar en dan denk je, het gaat hem voor de wind. Maar met een liederlijke levensstijl bracht hij zichzelf ten gronde. Hij was vol van zichzelf en ging zogezegd een roman schrijven, maar die kwam er nooit.

De titel van het boek van Manu van der Aa is 'Bedelen bij Picasso'. Door zijn toneelstuk komt Méral in contact met Picasso. Op een bepaald moment heeft hij geld nodig, dus ging hij bedelen bij Picasso. André Gide wilde hem bijvoorbeeld geen geld meer lenen, dat lees je ook in de brieven in het boek van Manu van der Aa. Méral heeft steeds veel lef om geld te vragen, zegt dat hij het terug zal betalen, maar dat doet hij nooit. Op den duur is hij nergens meer welkom.

Wanneer hij terugkomt naar Brussel, richt hij een dagblad op en gaat het even weer goed met hem. Er was papierschaarste en dus werd het dagblad gekocht omdat er niet veel anders was. Maar ook dan kon hij zijn drank-en gokverslaving niet onder controle houden.

Het is een kleurrijke maar tragische figuur. 'Hij had eigenlijk wel talent, zeker op poëtisch en journalistiek vlak. Maar het is jammer dat er uiteindelijk niets uitgekomen is. Over hoe hij gestorven is, zijn er verschillende versies: auto-ongeval, overvallen door schuldeisers of politieke afrekening op straat, ... Hij heeft ook veel mensen gechanteerd', vertelt van der Aa.

Literatuurhistoricus Manu van der Aa tekende zijn meeslepende verhaal op in het boek 'Bedelen bij Picasso', verschenen bij uitgeverij Vrijdag.

Herbeluister het interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief