De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Geniet na van de eerste Boon-uitreiking en de reacties van de winnaars op VRT NU

Literaire prijs de Boon

De Vlaamse auteur en illustrator Pieter Gaudesaboos en de Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld sloegen gisteravond (24 maart) allebei een dubbelslag, met zowel de jury- als de publieksprijs van de gloednieuwe Boon-boekenprijzen. Rijneveld won met de roman 'Mijn lieve gunsteling' en wordt geprezen als 'unieke, rijke stem die boven de anderen uitsteekt'. Het prentenboek 'Een zee van liefde' van Pieter Gaudesaboos noemt de jury een 'moderne klassieker'.

Lees hier het volledige artikel met juryverslagen.

Herbekijk de uitreiking op VRT NU

De galashow gepresenteerd door Marcel Vanthilt, met optredens van Isolde Lasoen en de uitreiking van de Boon aan de winnaars is integraal te bekijken op VRT NU. Je ziet er de reacties van de winnaars die de Boon ontvangen uit handen van minister-president Jan Jambon, burgemeester Bart Tommelein, Hans Depelchin en Lili Chong.

Geniet na van de eerste Boon-uitreiking en de reacties van de winnaars op VRT NU

De Afspraak op Canvas

Ook Phara de Aguirre was present als vliegende reporter voor De Afspraak. Meteen na afloop van de uitreiking, mocht zij de 2 winnaars interviewen. Herbekijk dit interview op VRT NU.

Geniet na van de eerste Boon-uitreiking en de reacties van de winnaars op VRT NU

Culture Club op Radio 1

Ook Bent Van Looy speelde Kuifje in Oostende. Hij sleurde heel wat gasten voor zijn microfoon voor de Radio1- Culture Club- uitzending. Hij sprak met de juryvoorzitters Martine Tanghe en Brigitte Raskin en de winnaars Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld. En ook de stem en zelfs de zoon van Louis Paul Boon konden niet ontbreken in de uitzending, want de prijs is naar Louis Paul Boon vernoemd.

Herbeluister de uitzending van Culture Club van op de uitreiking in Oostende hieronder:

Laat op Eén

In het Laat brengt Joris Vergeyle live verslag uit. 'Staat de Boon er na een eerste editie?', wil Goedele Wachters weten. Hoe meer geld, hoe belangrijker die prijs wordt gevonden en hoe meer aandacht ze krijgt. Dit was het geval voor de eerste editie van de Boon.

Marieke Lucas Rijnveld, die zijn favorietenrol heeft waargemaakt, vertelt aan Joris Vergeyle dat de publieksprijs van de Boon voor hem even waardevol is als de vakjuryprijs want ‘zonder lezer bestaat je boek niet’. In zijn dankwoord, bedankte Marieke Lucas Rijnveld ook de koeien. Rijneveld werkt ook op een boerderij. De koeien zijn belangrijke figuranten in ‘Mijn lieve gunsteling’, ze zijn zijn vrienden. Ook zij delen in de prijzen want ze mogen zich verwachten aan een mooie traktatie.

Voor Pieter Gaudesaboos staan in het juryverslag de mooiste woorden van de avond. Hij vindt het een mooi statement van de jury dat de prijs voor kinder- en jeugdboeken op dezelfde manier evenwaardig is aan die voor fictie/non-fictie. Hij was de enige Vlaming die op de shortlist stond. ‘Ze hebben enkel naar de boeken gekeken, het gaat om de boeken en niet om de auteurs’. Het is wel mooi om de polemiek - Nederlander versus Vlaming – hiermee af te sluiten.

And the show must go on: de nieuwe juryvoorzitters voor de Boon 2023 zijn Sven Speybrouck en Joke Van Leeuwen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief