Geluk in het spel, geen geluk in de liefde? Auteur en wetenschapsjournalist Mark Mieras zoekt het uit

Non-fictie Radio 1

De vrouw van luisteraar Paul De Prins speelde haar hele leven wekelijks mee met de lotto, maar won haast nooit. Dan wordt de vrouw ziek en vraagt ze aan Paul om met haar formulier naar de winkel te gaan. Op dat moment wint Paul 700 euro. Hij had meteen geluk. Ondertussen is de vrouw van Paul overleden, en speelt hij zelf af en toe mee met de lotto. Hij wint hierbij meer dan zijn vrouw ooit heeft kunnen innen, en vraagt zich daarom het volgende af: 'Klopt het inderdaad dat geluk in het spel geen geluk in de liefde betekent, en omgekeerd?' en waar ligt de oorsprong van dit cliché?

Sofie Lemaire legt in 'De wereld van Sofie' de vraag voor aan Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van het boek 'Liefde'.

Volgens Mark bestaat het spreekwoord al sinds de 18e eeuw. De realiteit blijkt echter harder dan de stelling, want wetenschappelijk is deze minder evident. Uit onderzoek blijkt namelijk het tegendeel. In de praktijk gaan deze twee vormen van geluk vaak samen. Maar ook omgekeerd, want wie pech heeft in het spel, heeft vaker moeite met het vinden van een levenspartner.

Mark Mieras schreef eerder het boek 'Liefde' waarin hij laat zien hoe onze hersenen liefde verwerken, en een antwoord biedt op de vele tegenstrijdigheden die de liefde met zich meebrengt.

Herbeluister het gesprek in De wereld van Sofie op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief