Gelezen en goedgekeurd: 4 nieuwe strips waar Saskia De Schutter fan van is

Strips LangZullenWeLezen

VRT NWS-journalist Saskia De Schutter is stripfanaat. Wat er verschijnt volgt ze op de voet. Deze 4 nieuwe strips en graphic novels zijn door Saskia gelezen en bijzonder goed gevonden. Laat het leesplezier beginnen!

1. ‘De Woorden van de panter’ - Jeremia Moreau

Een olifant wil de grote ontstaansgeschiedenis uitleggen aan zijn kleinkind-olifant Memo, want olifanten zijn toch het geheugen van het dierenrijk… of niet? Een spreeuw verlaat zijn veilige vlucht op avontuur, en dat loopt ei zo na fataal af. Moreau gebruikt de karakteristieken van dieren om er fabels mee te maken over het leven, en doet dat op een fantastische manier. De kleuren en vormen zijn overweldigend, kijk naar de manier waarop hij dansende spreeuwenvluchten uitbeeldt, veranderende patronen in lucht en water. De teksten zijn feel-good met een filosofische ondertoon. ‘De woorden van de panter’ is een echte must voor dierenliefhebbers en andersgezinden.

Gelezen en goedgekeurd: 4 nieuwe strips waar Saskia De Schutter fan van is

2. ‘Antananarivo’ - Sylvain Vallée en Mark Eacersall

Amédée, een gepensioneerde notaris, droomt elke dag weg bij de verhalen van zijn vriend Jo. Als avonturier heeft die alle hoeken van de wereld gezien, Amédée hangt aan zijn lippen en voelt zich vooral erg slecht over zijn eigen saaie leven. Dan sterft Jo, begint Amédée de geschiedenis van zijn vriend te ontrafelen…en ontdekt hij de avonturier in zichzelf. De auteurs maken er een speciale roadtrip van, en combineren de alledaagse grijze Noord-Franse en Belgische decors met uitbundige kleurige exotische scènes, het werkt wonderwel. Ook opvallend, de hoofdrollen weer opnieuw weggelegd voor zeventig-plussers, da’s hip, zo blijkt.

Gelezen en goedgekeurd: 4 nieuwe strips waar Saskia De Schutter fan van is

3. ‘Irena’ - Morvan, Evrard, Tréfouél en Walter

Wat een fantastisch idee: het leven van Irena Sendlerova verstrippen, een heldin die duizenden kinderen uit het Joodse getto van Warschau redde. 1941. Irena komt vanuit het Bureau voor Welzijnswerk elke dag voedsel, kledij en medicijnen brengen naar het getto. Als ze persoonlijk wordt aangesproken door een stervende vrouw, probeert ze een manier te vinden om kinderen uit het getto te smokkelen. Met een gewoon stripfiguurtje als hoofdpersonage, tonen de makers de terreur van de honger, van de SS-ers, het isolement van mensen die, bijeengedreven, geen toekomst meer hadden. Er is weinig vrolijks in dit verhaal, maar het plakt. De combinatie van de heel toegankelijke stripfiguurtjes en het loodzware verhaal werkt wonderwel. Er zijn 5 afleveringen van de strip Irena verschenen in het Nederlands.

Gelezen en goedgekeurd: 4 nieuwe strips waar Saskia De Schutter fan van is

4. 'Reinaert van Morlange' - Maxe L'Hermenier en Mathieu Moreau, naar de roman van Alain Surget

De fabel speelt zich af in de middeleeuwen. De graaf van Morlange is een wrede ridder. Hij terroriseert zijn onderdanen en onderdrukt zijn vrouw, tot hij betoverd wordt en verandert in een vos. Eerst elke dag, daarna permanent. Hij moet alles opnieuw leren en langzaamaan transformeert hij, en krijgt hij berouw. Surget heeft er een heel fijne strip van gemaakt, heel aantrekkelijk ook door de prachtige tekeningen van dieren. Fijn, voor jong en oud.

Gelezen en goedgekeurd: 4 nieuwe strips waar Saskia De Schutter fan van is
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief