Geert Mak somber over Europa in zijn nieuwe boek: "Gevoel dat het niet altijd beter zal gaan, is fundamentele omslag"

Geschiedenis VRT NWS

20 jaar geleden trok auteur en journalist Geert Mak door Europa met het boek "In Europa" als resultaat, vandaag stelt hij de opvolger voor: "Grote verwachtingen". En die verwachtingen voor Europa zijn niet positief, vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Zo'n 20 jaar geleden buitelden gevoelens van optimisme en triomfalisme nog over elkaar heen, wanneer het over Europa ging. Europa toonde de weg, de Unie was de toekomst – zo voelde het toen we samen met auteur Geert Mak op weg gingen, in zijn enorm populaire boek “In Europa”. De gelijknamige televisiereeks was later ook te zien op Canvas. Meer dan een half miljoen mensen kochten het boek, dat een overzicht biedt van de Europese geschiedenis, tot 1999.

Wat is er gebeurd met die grote verwachtingen van 20 jaar geleden? “Niets is moeilijker dan geschiedenis herkennen als je er middenin zit”, erkent de bijna 73-jarige Geert Mak. Ook al waren er hier en daar al wel breuken te ontdekken, de verschillende crisissen (banken, euro, vluchtelingen, Brexit, ...) troffen het Europese project harder dan de auteur kon vermoeden. “Geschiedschrijving valt niet te voorspellen.” Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief