Belga-AFP

Boek bij docu 'Heizel 1985' met getuigenissen over het Heizeldrama

Non-fictie Heizel 1985

Op Canvas loopt vanaf 23 september de driedelige documentaire ‘Heizel 1985’. Bij die reeks hoort het gelijknamige boek van Geert Clerbout.

Niet alleen de voetballiefhebbers, maar iedereen die oud genoeg was in 1985 zal zich ongetwijfeld het Heizeldrama herinneren. 29 mei 1985 was een zwarte dag voor de Belgische én internationale voetbalwereld. Op die bewuste woensdagavond stond de finale van de Europacup I tussen het Britse Liverpool en de Italiaanse ploeg Juventus gepland in het Brusselse Heizelstadion. In de aanloop naar de wedstrijd ontstond er paniek op de supporterstribune in Blok Z. Honderden mensen vertrappelden elkaar in een poging het vak te verlaten. 39 mensen, voornamelijk Italianen, kwamen daarbij om het leven en er vielen meer dan 400 gewonden. Ondanks de vele slachtoffers werd de wedstrijd toch gespeeld. Juventus werd voor het eerst kampioen in de Europacup I , maar volgens de nabestaanden kleeft er bloed aan die beker.

Voor de Canvas-reeks ‘Heizel 1985’ zocht sportjournalist Frank Raes, die in 1985 zelf aanwezig was in het Heizelstadion als voetbalcommentator, andere ooggetuigen van het drama op. Hij sprak met rijkswachters, journalisten, spelers, supporters en slachtoffers. Geert Clerbout, voetballiefhebber en eindredacteur bij VRT, verzamelde de meest sprekende getuigenissen in een boek. ‘Heizel 1985’ is het relaas van een voetbaldrama dat in ons collectief geheugen gegrift staat.

Bekijk 'Heizel 1985' op VRT MAX.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief