Bob Bronshoff

Geert Buelens over zijn nieuw boek 'Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972'

Non-fictie Klara

In 1972 bereikte de bezorgdheid over het milieu een tot dan toe ongezien hoogtepunt. Daar kan je meer over lezen in een boek dat vandaag verschijnt, met als titel: 'Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972'. Auteur Geert Buelens vertelt over zijn werk in Pompidou (Klara), De Wereld Vandaag (Radio 1) en De afspraak (Canvas).

Hét momentum van de klimaatbeweging was in 1972

Je ziet hier en daar een bosbrand of een overstroomde rivier, en wellicht zijn onze zomers en winters wat warmer dan we gewend zijn. Voor zover de gevolgen van de klimaatopwarming voor van ons land. In 1972 was klimaatproblematiek echter acuter. Vissen dreven dood in het water, baby’s werden misvormd geboren en kinderen in Tokyo kleurden de lucht in hun tekeningen standaard smoggrijs in van plaats van helderblauw..

De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden. Aanleiding voor het maatschappelijke debat was het rapport van de Club van Rome. 'Van Grenzen aan de groei' werden alleen al in onze gewesten een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duiken we met Geert Buelens de geschiedenis in. We zien hoe een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, we reizen met Jacques Cousteau naar de bedreigde Zuidpool en we ontdekken met biologen al plastic deeltjes in de ingewanden van vissen. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens in 'Wat we toen al wisten' zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en we daar niet naar handelden.

Beluister Geert Buelens in Pompidou op Klara Select.

Bekijk hieronder Geert Buelens in De afspraak op Canvas

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief