Geen bucketlist voor Joost de Vries, auteur van 'De gelukkigste man van Nederland'

Non-fictie Radio 1

De to do-lijst van hét leven

Journalist en essayist Joost de Vries kan het niet vatten dat iedereen vandaag met dolfijnen wil zwemmen of de Mount Everest wil beklimmen. Het zal nochtans op velen hun 'bucketlist' staan (wellicht de meest ultieme vorm van een to do-lijst). De Vries ontdoet het idee van de bucketlist in zijn nieuwste boek 'De gelukkigste man van Nederland' van alle romantiek.

De Vries raakte voor zijn boek geïnspireerd door een foto van een file op de Mount Everest. 'Wat doen die mensen daar?' vroeg hij zich af. Veel waren daar vanuit een bucketlist-idee en niet als een bekroning van een jarenlange passie. 'Ze doen het niet om het te doen maar om het gedaan te hebben. Een leeg verlangen', volgens De Vries in 'De Wereld van Sofie' op Radio 1. 'Na je dood zal niemand jou herinneren omdat je gezwommen hebt met de dolfijnen bij de Canarische eilanden maar wel 'Sofie heeft mooie radioprogramma's gemaakt', staaft De Vries zijn stelling.

'De gelukkigste momenten in je leven, die heb je vaak pas achteraf door, die zijn ongrijpbaar', is zijn mening. 'En wat wil je zelf nog doen voor je het loodje legt?', vraagt Sofie Lemaire De Vries nog op het eind van het gesprek.

Herbeluister Joost de Vries over de onzin van bucketlists op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief