De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Geen boetes meer in bibliotheken Kasterlee en Lille: 'Boetestress en schaamte vallen weg'

VRT NWS

Vanaf 1 november moet je in de bibliotheken van Kasterlee en Lille geen boete meer betalen als je ontleend materiaal te laat terugbrengt. Zo willen de bibliotheken toegankelijker zijn. 'Zo'n boete zorgt vaak voor schaamte en dan merken we dat mensen afhaken', zegt Oliver Willems van de bibliotheek van Lille.

In de bibliotheken van Lille en Kasterlee worden sowieso niet vaak boetes uitgedeeld, vertelt Oliver Willems, de assistent van de bibliothecaris. 'Meer dan 90 procent van de mensen brengt het materiaal al op tijd terug. Het is een minderheid die te laat is, en heel vaak gaat het dan ook maar om enkele dagen. Dan vinden we het overbodig om een boete voor te vragen, want vaak gaat het om vaste klanten die uitzonderlijk een keer te laat zijn.'

Boetestress

Tot hiertoe werd er een boete aangerekend van 25 cent per geleend stuk per begonnen week. 'Dat is niet veel geld, maar de boetes zorgden vaak ook voor een drempel om naar de bibliotheek te komen', zegt Willems. 'We merkten dat er boetestress was. Mensen voelden zich beschaamd als ze te laat waren en dat zorgde er soms voor dat ze volledig afhaakten. Dat is natuurlijk heel jammer.'

Stok achter de deur

De boetes in de bibliotheken vallen weg, maar dat wil niet zeggen dat je het geleend materiaal onbeperkt kan houden. "We gaan nog steeds aanmaningen sturen als de uitleentermijn is verstreken. Als er na verschillende aanmaningen niet gereageerd wordt, gaan we ervan uit dat de persoon de uitgeleende materialen niet meer wil terugbrengen en dan zal er een factuur gestuurd worden met de kostprijs van wat ze hebben ontleend. Die stok houden we wel achter de deur."

Lees het volledige artikel op VRT NWS.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief