Poëziecentrum duikt de natuur in voor de Poëzieweek

Poëzie Poëziecentrum

Jaarlijks start op Gedichtendag – de laatste donderdag van januari – de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen.

Elk jaar wordt een thema gekozen en een auteur uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Ramsey Nasr is het boegbeeld van de Poëzieweek 2022! Het thema van de tiende editie is NATUUR en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. We (her)ontdekken de poëzie in de natuur en de natuur in de poëzie.

LangZullenWeLezen vroeg aan Poëziecentrum om 10 bundels met als insteek 'Natuur' te tippen.

 1. Ramsey Nasr: 'We waren onder de betovering' (Poëziecentrum, 2022)
  Voor het Poëziegeschenk 2022 vertrok Ramsey Nasr van de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef. Nasr selecteerde zinnen, vormde ze om en bracht ze samen in een nieuw verband. De gedichten peilen niet alleen naar de ziel van de schilder, maar onderzoeken ook de band van de mens met het landschap dat hem/haar/hen omringt. Een bundel vol korenvelden, kastanjebomen, zonnebloemen en cicades.

 2. De klimaatdichters: 'Zwemlessen voor later' (Vrijdag, 2020)
  Een bloemlezing met werk van ruim 160 bekende en (nog) onbekende Nederlandse en Vlaamse dichters over het actuele thema van het klimaat, zowel in overgang als in bestendigheid. De bijdragen zijn divers van toon en stijl, maar één in hun betrokkenheid. De meeste dichters schreven speciaal voor deze bloemlezing een nieuw gedicht.

 3. Antjie Krog: 'Broze Aarde. Een mis voor het universum' (Podium, 2019)
  Antjie Krog werpt zich in deze bundel op als een soort van hogepriesteres die een mis opdraagt aan de aarde, die in doodsnood verkeert door de klimaatcrisis. Krog roept in deze bundel de mensen ter verantwoording die met hun gedrag de crisis uitlokken. De opbouw van de bundel volgt de verschillende fases van een (doden)mis en werkt toe naar een triomfantelijk en tegelijkertijd huiveringwekkend, Dies Irae, de dag van toorn, waarin het universum zich zal losrukken uit het juk van de mensheid. Krachtige vertaling van Robert Dorsman.

 4. Wim Huijser (sam.): 'Langs brede rivieren' (Rainbow, 2019)
  Rivieren bepalen vaak het landschap. Ze meanderen tussen de velden en transporteren goederen naar verre oorden. Rivieren staan ook symbool voor reizen, overgangen en zelfs de dood. Wim Huijser verzamelde 190 gedichten van Vlaamse en Nederlandse dichters en probeert in zijn keuze de verschillende facetten van rivieren te tonen. Zijn keuze richt zich vooral op dichters uit de 20e en 21e eeuw.

 5. Paul Demets: 'De Hazenklager' (De Bezige Bij, 2020)
  Van 2016 tot 2019 was Paul Demets plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. De neerslag daarvan vinden we in deze bundel en in de bundel ‘De Aangelanden’. In deze bundel heeft Demets het over de teloorgang van het platteland, het landschap en de natuur, maar bij uitbreiding ook van een manier van leven. Het is geen nostalgische terugblik, maar veeleer een urgente oproep om het platteland en alles wat daarmee samenhangt te beschermen.

 6. Diverse auteurs: 'Een wonderprachtig dier' (Ploegsma, 2021)
  Een zeer fraaie en rijkelijk geïllustreerde bloemlezing met een dierengedicht voor elke dag van het jaar. De samenstellers kozen zowel voor klassieke Vlaamse en Nederlandse dichters uit de twintigste eeuw (Hans Andreus, Rutger Kopland, K. Schippers, …) als voor gedichten van hedendaagse dichters zoals Ester Naomi Perquin en Ingmar Heytze. Het is een bloemlezing voor het hele gezin.

 7. Riet Wille (sam.): 'Jij & ik en al het moois om ons heen' (Davidsfonds/Infodoc, 2018)
  In deze bloemlezing voor kinderen vanaf 5 jaar verzamelde Riet Wille een honderdtal gedichten rond het thema natuur. Ze vertrok van een aantal filosofische vragen zoals: zijn bloemen gelukkiger als ze bloeien? Ademt een zee in en uit? Gaan dieren ook weleens op vakantie? De gedichten zijn geschreven door de belangrijkste hedendaagse kinderdichters uit ons taalgebied en werden geïllustreerd door Gouden Penseel-winnaar Martijn Van der Linden.

 8. Charlotte Van den Broeck: 'Aarduitwrijvingen' (Arbeiderspers, 2021)
  Deze bundel, vrucht van een verblijf in Death Valley (Californië), is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen. De gedichten zijn tegelijk reisverslag en onderzoeken en bevragen de verhouding tussen het vrouwelijke en de natuur aan de hand van oefeningen in waarneming. Een zintuiglijke bundel die een actuele thematiek capteert.

 9. Robert Mc.Farlane: 'Verloren woorden. Een betoverboek' (Querido, 2019)
  Kijk- en leesboek op groot formaat. De Britse dichter Robert McFarlane schreef twintig gedichten, waarin telkens een plant of dier centraal staat. Bibi Dumon Tak vertaalde de gedichten naar een helder en speels Nederlands. Een boek over de betovering van de natuur geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

 10. Guido Gezelle/Lies van Gasse: 'Vliegoefeningen' (Poëziecentrum, 2021)
  Weinig bekendere natuurdichters in Vlaanderen dan Guido Gezelle. In een ritmische, muzikale en zingbare taal brengt hij de natuur in beeld. Wat klein is, wordt groot in zijn gedichten. Rondom een persoonlijke selectie uit zijn gedichten weeft dubbeltalent Lies Van Gasse een tekstloos graphic poem dat niet alleen de gedichten illustreert, maar ze ook van een nieuwe context voorziet.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief