De liefdesgedichten van P.C. Hooft blijven Lieke van Deinsen het meeste bij

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

P.C. Hooft werd tijdens zijn leven al ‘het hoofd der Nederlandse Poëten’ genoemd. Zijn gebundelde gedichten uit 1636 prijken vandaag op de canon van de Nederlandstalige literatuur. Literatuurwetenschapper Lieke Van Deinsen vertelt waarom ze op de lijst thuishoren.

Achter de saaie, suffe titel 'Gedichten' ging iets bijzonders schuil: een model voor schrijvende land- en tijdgenoten, het bewijs dat de Nederlandse dichtkunst ook internationale allures kon hebben. Een uitgever schreef in het voorbericht 'poëzie met pit'. Er was van alles wat: klinkende sonnetten, dromerige liefdesgedichten en ondeugende liedjes.

Maar wat Lieke van Deinsen het meest is bijgebleven zijn de liefdesgedichten van Hooft. Ze leest de eerste regels van het sonnet 'mijn lief, mijn lief, mijn lief' voor:

‘Mijn lief, mijn lief, mijn lief.’ Zo sprak mijn lief mij toe,
dewijl mijn lippen op haar lieve lipjes weidden.
De woordjes alle drie, wel klaar en wel bescheiden,
vloeiden mijn oren in, en roerden (‘k weet niet hoe)

'Wat ik met zekerheid durf te zeggen,' zegt ze, 'is dat dit gedicht er één is van de grootste tederheid en kleinste intimiteit dat nog steeds herkenbaar is voor een moderne lezer. Want wie kent niet die hunkering naar bevestiging van een geliefde?'

Herbeluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief