'Gedachten over onze tijd' - de gebundelde columns van Tommy Wieringa

Columns Radio 1

Tommy Wieringa schrijft al jaren columns en bundelt die nu in een boek: 'Gedachten over onze tijd'.

'Er is nog nooit zo veel geweest om over te schrijven als nu'

'De Wereld Vandaag' belt Wieringa op in Amsterdam. Over corona en de gevolgen ervan heeft hij bladzijden vol gepend, allemaal te lezen in zijn columns in de Nederlandse krant NRC en die zijn nu dus gebundeld in 'Gedachten over onze tijd'.

In de inleiding heeft hij het over duizelingwekkende veranderingen. Heeft hij het gevoel te midden van historische tijden te staan?, vraagt Gert Geens hem. 'Er was nog nooit zoveel om over te schrijven en urgente dossiers die je moet behandelen als je voor de krant schrijft. Je krijgt een dagboekeffect van de voorbije jaren omdat de bundel chronologisch is samengesteld. 'Als Covid-19 binnenkomt als een dark horse zie je mijn initiële reactie en de mensen om mij heen daarop. Hoe die pandemie, naast alle gevoelens van wanhoop, ook een zeker optimisme opwekte, een soort samenhorigheid veroorzaakt. Maar ook hoe, gaandeweg, het virus gepolitiseerd raakt en de stellingen weer ouderwets ingenomen worden. Hij verwijst naar de club 'Viruswaanzin', nu omgevormd tot 'Viruswaarheid' die oproepen de maatregelen te boycotten vanuit hun complotdenken. Sinds hij die column heeft, heeft hij zich afgesneden van alles wat met sociale media te maken heeft om een zekere autonomie te bewaren.

Door het dagboekeffect merkt hij dat hij na verloop van tijd anders aankijkt tegenover bepaalde zaken. Achter al die opvattingen probeert hij steeds de mens te zien, een oud humanistisch idee. Mensen moet je niet veroordelen omwille van hun ideeën. 'Een idee waar je het niet mee eens bent, kan je het best beschouwen als een slechte adem. Niet om iemand te verwerpen, maar om je hoofd af te wenden' is zijn devies.

Post-corona: terug naar de zonden van weleer

Volgens Wieringa is de droom om na corona milder in de wereld te staan met meer solidariteit, er niet. Hij leest een passende alinea voor: 'Nu zitten we dan noodgedwongen in een kamer, maar wat er ook veranderd zal zijn na de crisis, niet de menselijke natuur: die is onveranderlijk en hopeloos. Met de hartstocht van lang gescheiden minnaars, zullen we ons herenigen met onze slechte gewoonte en er nog een paar aan toevoegen. De machine zal, m.a.w. nog meedogenlozer gaan draaien dan voorheen. Maar er is een stil moment geweest, een bezinning die uitzicht gaf op een wereld zonder ons, waarin de geiten uit de heuvels kwamen om de heggen kaal te vreten.'

Wieringa gelooft dat we snakken naar de zonden van weleer. Maar we kunnen er niet naartoe omdat de wereld eraan stuk gaat. Denk aan vliegen en de vleesconsumptie. De transitie naar een ander soort landbouw en landschapsinrichting gaat te traag.

Zolang het kan, blijft hij doorgaan met zijn column: 'de contstante bemoeienis met de wereld, het echt doorgronden van een onderwerp, het onttakelen van al die populistische leugens, daar heb je een dagtaak aan, maar het is ook heel stimulerend en noodzakelijk, als je het met een zekere lichtheid brengt', gaat hij verder. En te weten dat zijn carrière als columnist al na één van zijn eerste columns dreigde af te lopen na ophef over een grapje dat hij had gemaakt over de krant De Telegraaf.

Herbeluister hieronder Tommy Wieringa in 'De Wereld Vandaag'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief