Gebukt onder zijn afkomst en fan van Popeye, wie was Asterix-striptekenaar Albert Uderzo (92) die overleden is?

Jeugdboek VRT NWS

In Frankrijk is striptekenaar Albert Uderzo overleden. Uderzo was vooral bekend van de reeks Asterix. De strip ging meer dan 375 miljoen keer over de toonbank. Indrukwekkend. Wie was Uderzo? Een kort overzicht in vijf boeiende weetjes.

Albert Uderzo stierf in zijn slaap op 92-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval. Er is geen link met de corona-epidemie, benadrukt zijn familie. "Hij was al weken moe", reageert zijn zoon Bernard de Choisy.

Uderzo is meer dan een klinkende naam in de stripwereld: hij is een icoon. Hij bedacht en tekende de avonturen van de dappere Galliër Asterix, zijn kameraad Obelix en viervoeter Idéfix sinds 1959. Het was René Goscinny - ook bekend van de reeks "Lucky Luke" - die de scenario's schreef. Goscinny stierf in 1977, ook aan de gevolgen van een hartaanval.

Gebukt onder zijn Italiaanse afkomst

Uderzo wordt geboren in april 1927 in het Franse stadje Fismes. Zijn vader is een timmerman die Italië had verlaten voor Frankrijk. Als kind heeft Uderzo het zwaar te verduren door zijn afkomst. Italianen werden toen aangezien als de "spaghetti-vreters die het brood van de Fransen kwamen opeten". Jaren later laat Alberto Uderzo de letter "o" van zijn voornaam vallen (van Alberto naar Albert), simpelweg om minder op te vallen. In 1934 verkrijgt zijn vader de Franse nationaliteit. Lees verder op vrtnws.be.

Voor Marc Reynebeau is het een beetje afscheid nemen van zijn favoriete strip. "Het is de eerste strip die door een groot publiek ernstig werd genomen". Herbeluister de reactie van Marc Reynebeau in De wereld vandaag op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief