Gaea Schoeters schrijft boek voor 'kinderen van 6 tot 106 jaar' - met tekeningen van Gerda Dendooven

Kinder- en jeugdboek Radio 1

Schrijfster Gaea Schoeters heeft een voorleesvoorstelling klaar. Ze vertelt het verhaal NIETS met live-illustraties van Gerda Dendooven en muziek van Annelies Van Parys. Voor kinderen van 6 tot 106 jaar.

Iets en Niets

'Niets en Iets hebben meer gemeenschappelijk dan we denken', vertelt Gaea in Culture Club. 'Iets' en 'Niets' samen is 'Alles' wat er is. Hiermee komt het boek op filosofisch terrein.

Gaea leest een fragment uit 'Niets' voor in Culture Club. Annelies Van Parys schreef er muziek bij. Het is de eerste maal dat Gaea een boek schrijft voor zo'n jong publiek, met vragen van kinderen waarvan ouders zeggen: 'Dit zijn moeilijke vragen.' 'Kinderen vinden grote vragen vaak verrassend eenvoudig. En vaak hebben ze hier heel eenvoudige antwoorden op. En dit geldt in zekere zin ook voor de muziek waarvan volwassenen wel eens durven te zeggen: 'Dit is moeilijke muziek'. We merken dat kinderen daar geen enkele drempel of verwachting hebben. En als je niets verwacht, dan is alles in zekere zin even gemakkelijk...alle prikkels zijn evenwaardig', vertelt Gaea. 'De onbevangenheid waarmee ze naar de muziek luisteren is dezelfde waarmee ze naar die grote vragen kijken waar volwassenen hun hoofd over breken.'

Het hoofdstuk 'Niets' was er eerst en 'Iets' heeft Gaea geprobeerd een meer op kinderen gerichte insteek te geven. Gerda Dendooven maakte er fantastische illustaties bij. Gerda Dendooven zag bij het verhaal direct de kat en de hond en het landschap dat verwijst naar een schilderij. Het was heel spannend om het 'Niets' op te vullen. Hetzelfde geldt ook voor de muziek.

Een voorleesvoorstelling

Bij het boek horen tekeningen, maar er is ook muziek bij gecomponeerd. 'Samen iets maken, zonder in elkaars weg te lopen', vindt Gaea een van de fijnste dingen die er zijn. 'Als de drie met elkaar gaan interageren, gaat wat je zelf hebt geschreven iets anders gaan vertellen, de muziek heeft invloed op wat er in de tekst gebeurt.'

De voorstelling op een podium is een vierde element. In elk boek vind je antwoorden op de vragen waar jij als lezer op een bepaald moment in je leven meezit, is de mening van Gaea. 'En dat als auteur op een podium live te mogen meemaken, en daar te zien hoe die tekst die je aan het uitspreken bent, resoneert met al die verschillende mensen, bij iedereen iets anders doet terwijl ze tegelijkertijd hetzelfde horen en hetzelfde beleven, zorgt ook weer voor een spanning. Dat verrijkt je werk', gaat Gaea verder.

'Daarom is het zo erg dat we dit nu heel erg moeten missen: die connectie. Er gebeurt ook fysiek iets met een publiek in de zaal. Dit is ook een functie van cultuur, waar we nu helaas op moeten wachten.'

Herbeluister hieronder Gaea Schoeters over 'Niets' in Culture Club.

Trofee

In november verscheen ook de roman 'Trofee', ondertussen genomineerd voor de 'Confituur Boekhandelsprijs'. Eerder stelde ze dit boek ook al voor in Pompidou. Herbeluister hieronder het gesprek hierover in Culture Club.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief