Gaea Schoeters leest voor het eerst werk van Vivian Gornick, icoon van het Amerikaans feminisme - ‘Een vrouw apart. En de stad’

Non-Fictie Klara

‘Boekschaamte’ bij Gaea Schoeters: ze las voor het eerst een boek van Vivian Gornick, stem van het Amerikaanse feminisme, en ondertussen 84 jaar oud. In Nederland wordt ze omarmd door de nieuwe generatie jonge vrouwelijke auteurs zoals Niña Weijers en Bregje Hofstede.

Welke boeken uit haar oeuvre zijn belangrijk? 'Verstrengeld. Over mijn moeder, de liefde en New York' is een memoir waarin ze tijdens wandelingen met haar moeder reflecteert over hun relatie. Vivian groeide op in de Bronx, in de naoorlogse periode waarin mannen grotendeels afwezig waren. Dit boek is een weergave van de spanning tussen de generatie van de vrouwen-moeders van toen en de jongeren uit de wijk die zich wilden emanciperen.

In ‘The Situation and the Story’ schrijft ze over het schrijven en definieert Vivian het genre 'memoir'.

En nu is er de vertaling van haar bestseller uit 2015: Een vrouw apart. En de stad. Hierin wandelt ze, niet met haar moeder, maar met haar gay-friend Leonard. Wandelingen waarna ze steevast een ‘herstelperiode’ moet inlassen. Het boek is een absolute aanrader, vertelt Gaea Schoeters in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief