Gaea Schoeters las de nieuwe Sandro Veronesi - zij vindt 'De kolibrie' een typische Veronesi

Fictie Klara

Gaea Schoeters zit al 13 dagen in quarantaine nadat iemand uit haar nabije omgeving besmet raakte met het coronavirus.

Als schrijver ervaart ze in de praktijk weinig verschil; ze is het gewoon om thuis te zitten maar anders is nu dat het opgesloten zitten geen vrije keuze is. Door de coronamaatregelen sneuvelen ook voor Gaea heel wat voorstellingen van The Dead Ladies Show, Tiresias naar de tekst van Kate Tempest en de opera Usher die ze maakte met Annelies Van Parys.

Gaea is ook een van de vele auteurs die dezer dagen op een of andere manier voorlezen, zij doet het via haar Instagramaccount met boeken in alle genres waaruit we vrolijkheid en schoonheid kunnen halen.

En ondertussen las ze 'De kolibrie', de nieuwe Veronesi waarover ze vertelt bij Nicky Aerts in Pompidou.

De kolibrie is een typische Veronesi, vertelt Gaea. Hij raakt veel van zijn bekende thema’s aan met opnieuw de focus
op de band tussen 2 generaties die een botsend systeem van waarden en normen hebben. Het verhaal maakt wonderlijk sprongen, ook het plot staat er met personages die weer net iets larger than life zijn of vreemdsoortige magische eigenschappen hebben. Waarover gaat het? Marco Carrera uit het boek zit halverwege zijn leven en het grootste onheil dat moet komen zal die dag beginnen. Marco komt tot het besef dat verdriet wel eens de drijvende kracht in het leven zou kunnen zijn en dat verdriet en lijden ons leven sturen, m.a.w. dat al het goede voortkomt uit onheil.

Het boek is ook bijzonder van vorm: het is wisselend met een verhaal dat naar zijn dood toeloopt in 2030 en achteruitgaat tot in de jaren 70, het tijdperk waarin zijn leven is begonnen. De constructie is organisch, als lezer kom je terecht in een soort labyrint maar steeds heb je het aangename gevoel van verdwaaldheid met de zekerheid dat je de uitgang zal vinden. Gaea leest enkele fragmenten voor, ook dat waaruit duidelijk wordt waarom dit boek toepasselijk De Kolibrie kreeg als titel.

Als uitsmijter: Sandro Veronsei gaf recent in een interview bij de Nederlandse collega’s deze leestip over de pest in Italië: 'La Storia Della Colonna Infame' van Manzoni, ook in het Engels te verkrijgen.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief