Frederik Willem Daem over zijn roman 'Tekens van leven', een toogverhaal

Fictie Pompidou

Nicky Aerts praat met Frederik Willem Daem over zijn roman 'Tekens van leven', een toogverhaal. Vijf jaar na zijn bekroonde verhalenbundel pakt Frederik Willem Daem uit met een roman.

Frederik Willem Daem schreef jaren op café en observeerde er de biotoop van tooghangers, pooltafels en Long Island Iced Tea. Daaruit groeide zijn eerste roman, 'Tekens van leven', verschenen bij De Bezige Bij.

Door de coronamaatregelen is het voorlopig nog niet mogelijk om aan de toog te hangen en dat verandert de sfeer van het café wel volgens Daem. Het boek was gelukkig al af voor de lockdown.

Het idee is toevallig ontstaan door een vraag om iets over Antwerpen te schrijven. Café De Raaf had een heuse cultstatus in de stad Antwerpen waar schrijvers en kunstenaars zich thuis voelden. Jean-Marie Berckmans schreef er zelfs een boek over. 20 Jaar nadat zijn boek verscheen, begon Frederik Willen Daem ook een boek te schrijven over zo'n volkscafé.

Hij trok elke dag op café om daar een tekst van oorspronkelijk 5 pagina's te schrijven. Maar hij voelde dat zo'n volkscafé op zijn einde is. 'Dat gaat niet lang meer blijven duren. We gaan niet meer meteen na het werk op café'. En door dat eindigend gevoel heeft hij besloten om de roman ermee te laten beginnen.

Voor zijn boekvoorstelling bouwde hij bij de KVS in Brussel het café uit zijn boek- café De Kauw- zelfs na.

Maar het café 'De Kauw' is natuurlijk nog altijd gesloten, maar het valt te bezichtigen als een kunstproject en soms zit Daem er te signeren.

Herbeluister het interview op Klara.be⁠.

Op de Instagrampagina van LangZullenWeLezen lees je meer over Frederik Willem Daem.

Herbeluister hieronder ook het interview op Radio 2 Vlaams-Brabant:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief