Frans succesboek vertaald in het Nederlands: Sylvain Tesson op zoek naar 'De sneeuwpanter'

Non-fictie VRT NWS

De Franse schrijver en avonturier Sylvain Tesson gaat in Tibet op zoek naar de laatste exemplaren van de sneeuwpanter. Een bijna mythisch dier dat zo goed gecamoufleerd is dat het zelden gespot wordt. Het dagenlang geduldig wachten in een majestueus rotslandschap zet Sylvain Tesson aan tot filosoferen. Net als in zijn vorig succesvol boek, 'Zes maanden in de Siberische wouden'.

Reizen in het hoofd, nu de grenzen wegens corona gesloten zijn, kan perfect met het boek 'De sneeuwpanter' van de Franse schrijver Sylvain Tesson. In Frankrijk is het een enorm succes: meer dan een half miljoen verkochte exemplaren én winnaar van de literaire prijs Renaudot. Het wordt wereldwijd vertaald en is net verschenen in het Nederlands.

'De panter kon een rots zijn en elke rots een panter'

Schrijver, aardrijkskundige en avonturier Sylvain Tesson, bekend van 'Zes maanden in de Siberische wouden' (2010), waarin hij verslag doet van zijn eenzaam verblijf in een hutje aan het bevroren Bajkalmeer, heeft een voorliefde voor kou. Natuurfotograaf Vincent Munier nodigde hem uit om sneeuwpanters te gaan spotten in Tibet. Een zoektocht naar 'de heilige graal' van de natuurliefhebbers.

Als de dierentuinen weer open mogen, kunt u de sneeuwpanter nochtans gewoon bewonderen in Planckendael of in Paira Daiza. Wie op het internet naar afbeeldingen zoekt, vindt vooral foto’s ... uit de zoo.

In het wild is de panthera uncia een kwetsbare soort. Er leven nog amper 4 tot 5.000 dieren in Azië, tussen Mongolië in het noorden en de Himalaya in het zuiden. Tesson schrijft dat er wellicht meer mensen met een bontjas van sneeuwpantervel zijn dan sneeuwpanters zelf…

Sylvain Tesson trok naar de hoogvlakten van Tibet, in rotsige valleien aan de voet van pieken, op een hoogte van 4000 meter en meer. Het reisverslag vermeldt trouwens geen exacte locaties, om te vermijden dat er een soort "sneeuwpantertoerisme" zou ontstaan.

Lees verder op vrtnws.be, bekijk er de reportage en herbeluister de recensie van Kristien Bonneure in De ochtend op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief