De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Frank Westerman schrijft science-non-fiction in 'De kosmische komedie'

Non-fictie Radio 1

Westerbork. Bij het horen van die naam worden Nederlandse sterrenkundigen altijd blij. Ze moeten dan meteen denken aan een lange rij van veertien gigantische paraboolantennes van de Radiosterrenwacht Westerbork die al sinds 1970 het heelal afspeuren. Nederlandse Joden denken bij Westerbork aan iets anders.

De antennes staan op het voormalige grondgebied van Kamp Westerbork waar Joden door de nazi’s werden samengebracht om vervolgens naar uitroeiingskampen als Sobibor en Auschwitz te worden afgevoerd. Ook Anne Frank passeerde hier op weg naar de dood, samen met meer dan 100.000 anderen via een straat die door de nazi’s de Himmelfahrtsallee werd genoemd.

Het is een gruwelijke ironie die wel vaker opduikt in het nieuwe boek van Frank Westerman. De auteur groeide op in de buurt van Westerbork.

De Amerikaanse raket die in 1969 de eerste mens naar de maan bracht werd gebouwd door Werner von Braun, de man die de nazi’s de V2 schonk. De gouden elpee die met de Voyager mee de ruimte werd ingestuurd als welkomstgeschenk voor buitenaards leven bevat een vredesboodschap van de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties: Kurt Waldheim, van wie kort daarna uitkwam dat hij een wel heel duister oorlogsverleden had. Hemel en hel liggen soms dicht bij elkaar.

'De kosmische komedie' gaat niet over het heelal, maar over hoe wij er als mensheid naar kijken. En hoe we er ons soms op blindstaren. Westerman wil science-non-fiction schrijven en zich beperken tot wat écht waar is. Er staan prachtige verhalen in over wat er doorheen de tijd allemaal werd verbeeld rond het heelal: onheilspellende theorieën en doemscenario's.

Herbeluister hieronder Frank Westerman in Interne keuken op Radio 1.

Op 22 februari was Frank Westerman ook te horen in het programma 'Pompidou', een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief