Fotograaf Kadir van Lohuizen toont de gevolgen van het stijgende zeeniveau in zijn boek 'After Us The Deluge'

Fotoboek Klara

In 'After Us The Deluge' trekt fotograaf Kadir van Lohuizen aan de alarmbel. De zeespiegel stijgt, en dat heeft wereldwijd onomkeerbare gevolgen. Van Lohuizen reisde naar Groenland, de VS, Bangladesh, Indonesië, Panama en de Pacific om de problemen vast te leggen. Nicky Aerts belt met de fotograaf in Amsterdam.

'Hoe fotografeer je wat er nog niet is?', vertelt Kadir. Zijn belangrijkste gids was de getijdentabel. Bij hoogwater zie je welke delen onder water komen te staan. Dan hoef je niet veel fantasie te hebben om te bedenken wat er gebeurt wanneer er permanent 2 of 3 meter water bijkomt. In het boek staan foto's van mensen die nu al constant met hun voeten in het water zitten en nergens heen kunnen.

Kadir van Lohuizen spreekt liever over klimaatcrisis dan over klimaatverandering en dat we daarom moeten handelen. 'Er zijn periodes van droogtes, we zien dat het in Amsterdam en Antwerpen 40° wordt. Het is allemaal extreem geworden en die zeespiegelstijging, daar worden we al lang voor gewaarschuwd'. Oorzaak is het smelten van de ijskap in het Noordpoolgebied en daarom begon hij zijn reis in Groenland.

Het is een mondiaal probleem dat ook dicht bij huis is: Engeland, de haven van Antwerpen.....'We weten wat er aan de hand is en wat de consequenties zijn, maar we handelen er niet naar', vertelt de fotograaf. 'Moet er eerst een grote ramp gebeuren voor het besef komt?', vraagt Nicky Aerts.

In het boek staan ook 9 essays van de hand van voormalige politici, activisten en wetenschappers die elk vanuit hun eigen perspectief en regio schrijven over wat er daar nu aan de hand is.

Herbeluister hieronder het gesprek in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief