Filosoof Maarten Boudry schrijft een post-corona-editie van 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat'

Essay VRT NWS

In 2019 verscheen 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat' van filosoof Maarten Boudry. Hierin breekt hij een lans voor het vooruitgangsdenken en gaat hij in tegen het wijdverbreide doemdenken: nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag.

De wereld is nog altijd niet naar de knoppen

Houdt zijn stelling nog stand na anderhalf jaar corona? In de studio van De Afspraak heeft hij toe dat corona alles overhoop heeft gegooid en zijn wereldbeeld heeft beïnvloed. 'Hoe gaat het met het vooruitgangsdenken na corona' is de werktitel van de nieuwe uitgave van 'Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat'. Er komt een nieuwe inleiding. De wereld is nog altijd niet naar de knoppen, we hebben vanalles bijgeleerd, beweert Boudry. 'Voor een vooruitgangsdenker moeten we wel erkennen dat dit het slechtste nieuws is van de afgelopen decennia op alle mogelijke vlakken zoals de daling van de armoede en kindersterfte.' Een aantal decennia van voortuitgang zijn teruggedraaid.

Maar er is nog steeds goed nieuws. De snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is, is een nooit geziene prestatie en stemt hem positief. Als we mondiaal samenwerken zijn we tot veel in staat en dat geeft hoop voor de volgende grote uitdaging: de klimaatopwarming. Boudry noemt zichzelf een 'verbeterlijk optimist' maar houdt zijn hart vast voor nieuwe besmettelijkere varianten van het virus en houdt daarom ook zijn masker aan in de studio. Het wordt een wedloop tussen het virus en het vaccin, voorspelt hij.

Herbekijk het interview in De Afspraak hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief