De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Strijden voor vrijheid' - Filosoof Alicja Gescinska over de definitie van vrijheid in De Afspraak

Non-fictie VRT NWS

Op 14 februari zat Alicja Gescinska in de studio van De Afspraak n.a.v. 'het vrijheidskonvooi' dat naar Brussel afzakte. Strijden voor vrijheid. Tot een bezetting van Brussel door de 'vrijheidsstrijders' is het niet gekomen. De konvooien kwamen er dan wel niet, de roep om vrijheid klinkt- of het nu in Canada of Parijs is- steeds weer en steeds luider. Hebben de mensen die protesteren in naam van de vrijheid een punt? Alicja Gescinska, specialiseert zich als filosoof al jaren in het begrip vrijheid. Ze is de auteur van ‘De verovering van de vrijheid (2011)’ en is al heel lang bezig met het thema.

'Waarom zijn mensen bereid onder die vlag te demonsteren en door Europa te trekken?', vraagt Bart Schols haar. ‘Dat is omdat vrijheid niet ten volle begrepen is’, antwoordt Gescinska. ‘Als je aan mensen vraagt vrijheid te definiëren, gaan de meeste mensen zeggen: met rust gelaten worden, dat ze zich niet moeien, dat ik mag doen wat ik wil. Het is heel vaak een ikkige definitie. Dit is geen voldragen definitie en zeker geen definitie waarmee je een maatschappij kan ontplooien. In de filosofie wordt de ikkige vrijheid onder de negatieve vrijheid ondergebracht. Dat is vrijheid die begrepen wordt als de afwezigheid van belemmeringen, geboden en verboden. En wat met 'Uw vrijheid eindigt waar die van een ander begint'? 'Dit is het schadebeginsel', licht Gescinska toe.

'Vrijheid is een constante evenwichtsoefening en geen enkele vrijheid is absoluut', gaat ze verder.

En welke boodschap heeft Gescinska voor de politiek?

Bekijk hieronder het interview in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief