Flip Feyten las de biografie van Boris Johnson - 'Boris is always about Boris'

Biografie Radio 1

In de nieuwe, geruchtmakende biografie van Boris Johnson speelt Stanley Johnson een hoofdrol. Stanley is Boris' vader.

Anglofiel Flip Feyten heeft voor Interne Keuken de biografie, geschreven door Tom Bower en met de titel 'Boris Johnson. Biografie van een geboren gokker' gelezen.

'Een leuke vent'

'Het gekke is: het is een leuke vent' steekt Feyten van wal.

Journalist Flip Feyten kent de man al lang, van toen hij nog hoofdredacteur was van The Spectator: 'een klein, rechts-geörienteerd en goed geschreven blad - champagne for the brain - en in die hoedanigheid verscheen hij in de tv-show 'Have I Got News for You'. Hij was ongelooflijk geestig, vertelt Feyten. Toen had hij al politieke aspiraties. 'Hij werd in de zeik gezet en hij liet zich in de zeik zetten. Humor ten koste van zichzelf, hij deelde politieke plaagstoten uit, niet alleen naar zijn tegenstanders, maar ook naar zijn medestanders', gaat hij verder. Daar is hij beroemd geworden en ook in het boek wordt hiernaar verwezen. 'Doet een beetje denken aan Bart De Wever in De Slimste Mens,' merkt presentator Fillet op. Met dat verschil dat Johnson knuffel-achtiger is, volgens Feyten.

De foto op de cover van het boek is niet zo neutraal. Feyten vergelijkt hem met een klein kind dat absoluut iets gedaan heeft wat niet kan: 'Hij is zo geestig dat je je er niet kwaad op kan maken. Ken je dat? Dat is Boris Johnson. Hij komt met alles weg...het glijdt als water van hem af.'

Nevenfiguur in het boek: Stanley Johnson

Om Boris te begrijpen moet je Stanley, zijn vader begrijpen. Feyten somt wat eigenschappen op: heel slim, heel chaotisch, totaal ontrouw, extreem egocentrisch. Dat zijn trekken die de vader Stanley heeft en de zoon ook. Boris las als tienjarige The Economist en The Times. Hij heeft studiebeurzen gewonnen en kon daardoor op Eton zitten. Hij was dus een beursstudent, een status waarop werd neergekeken in het elitaire Eton, waar hij Cameron leerde kennen. Het tv-programma 'Who Do You Think You Are' bracht aan het licht dat hij afstamde van een koninklijke familie en 'dat helpt in Engeland', voegt Feyten er aan toe.

De vader is stikjaloers op zijn oudste zoon en probeert zich in the picture te stellen ten nadele van zijn zoon. Boris, als Alexander geboren in New York, is opgegroeid in Ukkel waardoor hij tamelijk vloeiend Frans spreekt. Zijn vader was toen in Brussel tewerkgesteld als milieudeskundige voor de Europese Commissie. Zijn vader sloeg ook, niet zijn kinderen, maar zijn vrouw en Boris was daar getuige van. Dit heeft als gevolg gehad: zwijgen, nooit rancune overhouden, compartimenteren, wegsteken en doorgaan. Dat is ook de teneur van het boek, dat er binnen de familie Johnson een geheim is.

'Boris is always about Boris'

Het persoonlijke leven van Boris Johnson is een triest verhaal, maar wellicht is zijn politieke leven relevanter. Het boek vertelt hoe politiek werkt. Standpunten worden niet om inhoudelijke redenen ingenomen, maar om strategische. Beleid blijkt een kwestie van ad hoc improvisatie. Beloftes worden gemaakt en verbroken. Oude persoonlijke grieven worden gewroken. Messen komen in ruggen terecht. Er is een woord voor: cynisme.

En je krijgt moeilijk hoogte van zijn politieke standpunten: 'Boris is always about Boris' en die citaten komen van verschillende mensen uit zijn loopbaan en niet enkel van de biograaf. 'Brandend van ambitie, opgevoed in een medogenloze competitiegeest, die de drijvende kracht van Johnson is', zo vat Feyten het samen.

Ook Johnson's liefdesleven, waarover hij vaak loog, passeert de revue: het aantal kinderen dat hij verschillende vrouwen heeft, zou 7 of 8 zijn.

Herbeluister Filip Feyten over 'Boris Johnson. Biografie van een geboren gokker' in Interne Keuken

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief