Fikry El Azzouzi schrijft kinderboek: 'Aicha en de verloren taal'

Kinderboek VRT NU

Ultima-winnaar Fikry El Azzouzi schreef zijn eerste kinderboek, voor lezertjes vanaf 10 jaar. Een fantasierijk, mythologisch verhaal over een wereld waarin een meisje met dieren kan praten en djinns het voor het zeggen hebben. In De Zomerboekathon komt Fikry 'Aicha en de verloren taal' voorstellen.

Aicha en de verloren taal

Aicha uit het verhaal lijkt een gewoon meisje, maar ze is buitengewoon bijzonder. Ze begrijpt alle talen: de taal van de dieren, de planten en de bomen. Dat hebben machtige djinns zo geregeld: met die gave kan Aicha de vrede en harmonie tussen mensen en dieren herstellen.

Djinns zijn mythische wezens, een soort van spirituele geesten die heel krachtig zijn. Ze bestaan echt maar zijn onzichtbaar, soms verschijnen ze aan de mensen, vertelt Fikry. Ze zijn gekend in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In het boek zijn er goede en slechte djinns, het is eigenlijk een verhaal van het goede tegen het kwade, gaat Fikry verder. De goeden willen dat iedereen dezelfde taal spreekt, de slechten dat iedereen op zijn eigen eilandje blijft.

Waarom een kinderboek?

Het boek is geschreven voor lezers van 10 à 12 jaar. Fikry wilde altijd al een kinderboek schrijven, maar hij was bezig met theater en romans voor volwassenen. Een kinderboek schrijven is niet gemakkelijk en hij heeft er best wat tijd over gedaan. Hij had ook proeflezers, kinderen, en het was een zoektocht naar de juiste toon en een mooi evenwicht tussen spanning en humor. Hij hoopt ooit een vervolg te kunnen schrijven op dit boek.

Trui Chielens zorgde voor de prachtige tekeningen in het boek.

De vakantieboekentips van Fikry El Azzouzi

Als boek tipt Fikry 'De nazi en de kapper' van Edgar Hilsenrath. Hij waardeert het boek vooral omdat de auteur erin slaagt erge situaties gappig te maken. Humor als medicijn tegen pijn en ellende.

Onlangs is hij begonnen in 'Ik ben een eiland' van Tamsin Calidas. Het autobiografisch verhaal gaat over de auteur die met haar vriend verhuist naar een afgelegen eiland in een bouwvallig huis. Calidas was eerder te gast in de Boekathon in 2021.

Bekijk het integrale interview met Fikry El Azzouzi in De Zomerboekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief