'Hoe maakt u het?' met Fikry El Azzouzi in Culture Club

Radio 1

Het gaat uitstekend met Fikry El Azzouzi . Dat vertelt hij in de rubriek 'Hoe maakt u het?' in Culture Club.

Momenteel is hij volop bezig met zijn kinderboek. Het gaat over een meisje, Aisha, dat geboren wordt met een gave, of een vloek: ze kan met de dieren en bomen praten en ze hoort allerlei stemmen. Meestal worden zo'n kinderen na verloop van tijd helemaal gek. Ze proberen voor haar een oplossing te vinden zodat Aisha niet gek wordt.

De afgelopen weken heeft hij ook gerepeteerd met zijn gezelschap 'Jr.cE.sA.r' voor een stuk over 2Pack in de KVS. Hij hoopt dat die in première kan gaan tijdens het openingsweekend van de KVS in september.

Schrijven kan Fikry altijd en overal maar nu schrijft hij vooral in de trein. Hij kan er bergen werk verzetten, vertelt hij. Hij neemt hiervoor de trein in Oostende met bestemming Eupen. Heen en terug is dat ongeveer 6 uur en zo heb je bijna een volledige werkdag en hij wordt er niet gestoord. In Eupen stapt hij uit om even een uurtje te pauzeren en de batterijen op te laden.

Op de vraag 'Wat wilt u nog maken?', antwoordt hij dat hij nog eens een theaterstuk wil regisseren, maar vooral wil schrijven. Voor de rest: Pluk de dag!. Zo heeft hij in het verleden ook al geacteerd.

In zijn jeugd had hij geen grote voorbeelden, hij is opgegroeid in een gezin zonder boeken en hij heeft zelf zijn weg moeten zoeken. Zijn ouders waren analfabeet. Boeken waren een ver-van-mijn-bed show en er waren ook geen gekleurde schrijvers waarmee hij een band voelde. Nu is dat anders en zijn er schrijvers van vreemde origine waarin jongeren zich kunnen herkennen.

Er zijn schrijvers waarbij hij zich nu goed bij voelt: Rachida Lamrabet en Tom Lanoye, afkomstig uit het Waasland net als hij.

Mensen die heel egoïstisch zijn en geen berip tonen op gebied van de coronamaatregelen maken hem ongelukkig. Gelukkig wordt Fikry van vooral kleine dingen; de zon de schijnt, zijn vriendin die lekker heeft gekookt, een koffie en - hij is net vader geworden- zijn dochtertje dat lacht. Vermoeiend maar wel heel fijn!

Herbeluister hieronder de rubriek 'Hoe maakt u het?' met Fikry El Azzouzi.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief