Felix De Boeck - David Veltman schreef een lijvige biografie over de kunstenaar, landbouwer, die overtuigd katholiek en Vlaamsgezind was

Biografie Klara

Abstract kunstenaar, landbouwer, radicaal Vlaamsgezind en overtuigd katholiek. Kunstenaar Felix De Boeck was (1898-1995) niet voor één gat te vangen. David Veltman werpt een nieuw licht op zijn leven en werk in een lijvige biografie.

Het leven van Felix De Boeck overspande bijna de hele twintigste eeuw. En een groot deel van dat leven bracht hij door op zijn hoeve in Drogenbos. Daar runde hij niet alleen het landbouwbedrijf van de familie, maar ontplooide hij ook een kunstpraktijk.

De Boeck rolde via de studentenvereniging van Ruisbroek in het Vlaams-nationalisme. Maar tegelijk werd zijn hoeve een ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers van allerlei gezindten. Door uitdagingen in zijn familieleven werd het katholieke geloof steeds belangrijker voor hem.

In de jaren '50 groeide De Boeck uit tot een televisiepersoonlijkheid. Op het einde van zijn leven ijverde hij voor een eigen museum, dat vandaag de dag nog altijd te bezoeken is in Drogenbos: FeliXart.

De Nederlandse onderzoeker David Veltman verdiepte zich in het leven van Felix De Boeck en schreef er een lijvige biografie over. Sterven in het bed waarin ik geboren ben is verschenen bij uitgeverij Verloren.

Herbeluister de Felix De Boeck-special met biograaf David Veltman in Pompidou op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief