Feestcomité kondigt 50ste editie van de Jeugdboekenmaand aan

Kinder- en jeugdboeken LangZullenWeLezen

Op maandag 1 maart start de Jeugdboekenmaand, die haar 50ste verjaardag viert. Het thema van deze editie is dan ook ‘Lezen is een feest!’. Bekende gezichten Wouter Deprez, Gerda Dendooven, Esohe Weyden, Kapitein Winokio en Laura Janssens vormen voor de gelegenheid een uniek, artistiek, leesminnend feestcomité.

Jeugdboekenmaand (voorheen nog Jeugdboekenweek) is al 50 jaar een begrip. Het is dé maand waarin leesplezier en kinder- en jeugdboeken centraal worden gezet in scholen, bibliotheken, culturele centra, boekhandels ...

Sylvie Dhaene, directeur van organisator Iedereen Leest: ‘We grijpen deze verjaardag van Jeugdboekenmaand aan om dankjewel te zeggen aan iedereen die lezen mogelijk maakt: auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en uiteraard alle lezers. We willen met iedereen samen het lezen vieren, zéker in deze tijden.' Leo Timmers ontwierp het vrolijke campagnebeeld voor deze editie.

Feestcomité

Normaal gezien wordt er voor Jeugdboekenmaand met een bekende meter en peter gewerkt maar voor deze feesteditie mocht het nét iets meer zijn. Iedereen Leest engageerde een bont gezelschap van bekende gezichten, die allemaal een duidelijke link met kinderboeken, taal en literatuur hebben: cabaretier en auteur Wouter Deprez, cartooniste Laura Janssens – ook bekend als Niet Nu Laura, slam poet en Ketnet-gezicht Esohe Weyden, illustratrice/auteur Gerda Dendooven en muzikant Kapitein Winokio. Zij zullen een maand lang de boodschap van Jeugdboekenmaand mee uitdragen.

Startshow op 1 maart

Op maandag 1 maart wordt de aftrap gegeven met een (coronaveilige) livestream van de startshow vanuit hetpaleis in Antwerpen. Kapitein Winokio zal er in première het Jeugdboekenmaand-lied ‘Boeken lezen is een feest’ brengen, en ook de andere leden van het feestcomité zijn van de partij. 50 klassen die graag mee willen vieren, kunnen een feestpakket winnen om samen een klasbubbelfeestje te houden.

Wedstrijd ‘Wat is jouw feestboek?’

Er is ook opnieuw een grote Jeugdboekenmaand-wedstrijd. Iedereen Leest gaat op zoek naar hét feestboek van kinderen en jongeren. Welk boek is voor hen een klein feestje? Welk boek maakt hen blij? Wie een feestelijke foto of filmpje instuurt met zijn of haar favoriete boek, maakt kans op één van de 50 boekenpakketten of wint een bezoek van één van de ambassadeurs in de school of bibliotheek. De wedstrijd wordt gelanceerd met dit filmpje.

Win een feestpakket voor je klas!

50 klassen die graag mee willen vieren, kunnen een feestpakket winnen om samen een klasbubbelfeestje te houden. In het feestpakket o.a. een boek, feesthoedjes, vlaggetjes, affiches, een snack... Klassen kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 12 februari via deze link!

Coronaveilige plannen

De vorige editie van Jeugdboekenmaand werd halverwege ernstig verstoord door de lockdown, en ook nu ziet het ernaar uit dat het geen Jeugdboekenmaand wordt zoals we die kennen. Iedereen Leest zorgt daarom voor online voorleesmomenten met verschillende auteurs en illustratoren. De filmpjes worden op het vorig jaar uit de grond gestampte Jeugdboekenmaand-YouTube geplaatst. Daarnaast zijn er nog plannen voor een podcast, is er een Bibster-spel voor bibliotheken, zijn er feestgedichten van Stijn De Paepe, en nog veel meer. Ook scholen en bibliotheken zullen inzetten op coronaveilige activiteiten. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Bron: Iedereen Leest

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief