Fatinha Ramos wint World Illustration Award met tekening over zelfdoding

VRT NWS

De Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos wint met een pakkende tekening die je dubbel kan interpreteren, vanuit het standpunt van iemand die afscheid neemt of van iemand die achterblijft na een zelfdoding.

Emotionele impact van zelfdoding

In augustus 2020 publiceerde het populaire Amerikaanse wetenschapsmagazine Scientific American een artikel over de zelfdodingscijfers die al twee decennia de hoogte ingaan in Amerika. De Belgisch-Portugese Fatinha Ramos maakte er de beklijvende tekening 'The other US epidemic' bij. 'De illustratie gaat over zelfdoding, ook aan de andere kant van de oceaan een onderbelichte epidemie', zegt Ramos.

'Ik wilde vooral de enorme emotionele impact van zelfdoding vatten met mijn tekening. Je kan de illustratie op twee verschillende manieren interpreteren: vanuit het standpunt van de persoon die afscheid neemt, of vanuit het standpunt van de persoon die achterblijft.'

Fatinha Ramos wint er de World Illustration Award mee in de categorie 'Professional Editorial'. Met de affiche die ze maakte voor de Voorleesweek haalde ze ook nog eens de shortlist. De World Illustration Awards zijn Brits-Amerikaanse prijzen die al 45 jaar worden uitgereikt.

Lees meer over Fatinha Ramos op vrtnws.be.

Fatinha Ramos tijdens het Radio 1 Boekenfeest

In 2020 was Fatinha Ramos te gast in het Radio 1 Boekenfeest n.a.v. het verschijnen van 'Toermalijn'open in nieuw venster. Een kinderboek over ridders die het hart van een prinses proberen te veroveren.

Herbekijk de uitzending hier.

In 2020 ontwierp Fatinha Ramos voor LangZullenWeLezen deze eindejaarskaart voor het delen van boekenwensen.

Fatinha Ramos wint World Illustration Award met tekening over zelfdoding
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief