Extra programma's zorgen voor een herfst vol boeken en leesplezier op de VRT

LangZullenWeLezen

November is Boekenmaand bij de VRT. Er is De Boekathon en het Radio 1 Boekenfeest uitgezonden vanop LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo. Bovendien kan heel Vlaanderen lid worden van de De voorleesclub.

De Boekathon

Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal vanop LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo meer dan 190 schrijvers ontvangen. Hij interviewt hen telkens een kwartier over hun nieuwste boek. Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale helden... voor elk wat wils. Onder anderen Herman Brusselmans, Leen Dendievel, Johan Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marnix Peeters en Ish Ait Hamou schuiven aan bij Tom. Maar ook de Engelse antropologe en biologe Jane Goodall, de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül en... Willy Sommers!

Tom De Cock: “Boeken zijn van iedereen, en de Boekathon is daar het zeer levende bewijs van. Van een breiboek over de biografie van Willy Sommers tot de nieuwe Brusselmans: op elk van die boeken zit iemand te wachten, en dus krijgen ze allemaal precies een kwartier de volle aandacht. Ik kijk ook opnieuw uit naar die tientallen illustratoren, dichters, debutanten en totaal onbekende namen op de praatstoel: daar zitten vaak echte parels tussen, die verrassen en ontroeren. Elk boek dat opengaat is een nieuw universum. En misschien wel jouw volgende grote literaire liefde. Of de mijne. Mijn nog-te-lezen-plank is er klaar voor!

De marathonuitzending van in totaal 49 uur is van maandag 1 tot en met zondag 7 november elke dag live te volgen op VRT NU en van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november brengt Eén elke dag een samenvatting met hoogtepunten van de afgelopen interviewdag, telkens van 11 tot 12 uur.

Extra programma's zorgen voor een herfst vol boeken en leesplezier op de VRT

Tom De Cock - © VRT

Radio 1 Boekenfeest

Radio 1 zet een hele week lang boeken en auteurs centraal tijdens het Radio 1 Boekenfeest.

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november loopt elke voormiddag een boekenprogramma met Bent Van Looy, vanuit de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Bent ontvangt elke dag een Radio 1-collega met een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur: Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet, Xavier Taveirne en Friedl’ Lesage. Zij brengen elk hun eigen boekendada mee. Sven Speybrouck gaat elke dag op zoek naar bijzondere en vaak letterlijk ‘vergeten’ boeken. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. En op het eind van de week mag één gelukkige winnaar alle boeken die getipt en besproken zijn, mee naar huis nemen.

  • Radio 1 Boekenfeest, maandag 1 november van 11 tot 13 uur, dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november van 9 tot 12 uur. Live te volgen op Radio 1, mét beeld in de Radio 1-app en op VRT NU. Nadien ook te herbekijken op VRT NU.
Extra programma's zorgen voor een herfst vol boeken en leesplezier op de VRT

Radio 1-presentatoren Sven Speybrouck en Ruth Joos vorig jaar (2020) in Antwerp Expo, toen nog zonder publiek. Dat zal dit jaar gelukkig helemaal anders zijn. – © VRT

De voorleesclub

De voorleesclub, een klein programma met grote impact. De Voorleesclub brengt kinderboeken tot leven in je huiskamer. Elke dag leest een bekende mama, opa, toffe nonkel of suikertante een prentenboek voor. Tijdens het lezen komen de lezers - en de kijkers - in het universum van het boek terecht, want de tekeningen lijken letterlijk rondom hen tot leven te komen. Elke dag een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen. Een visueel tussendoortje om letterlijk bij weg te dromen. Onder meer presentatrice Linde Merckpoel, acteurs Dominique Van Malder, Joris Hessels, Geert Hunaerts, Vic De Wachter en Gilda De Bal, Belgian Cat Ann Wauters, illustrator en auteur Leo Timmers, VRT-journalist Fatma Taspinar, oud-collega Martine Tanghe, muzikant Lennert Coorevits, tatoeëerder Tijs Vanneste en ‘Showbizz’ Bart Verbeeck lezen voor. De eerste afleveringen, voor jong én oud, worden in de herfstvakantie gelanceerd op Eén en VRT NU. Een tweede luik volgt eind november tijdens de Voorleesweek op VRT NU.

  • De voorleesclub, van dinsdag 2 tot en met maandag 8 november, telkens om 12 uur op Eén en op VRT NU en verder van 20 tot en met 28 november op VRT NU.
  • Bezoek De voorleesclubstand op LEES! Het Boekenfestival in Antwerp Expo!

Word lid van De Voorleesclub

Voorlezen wakkert leesplezier aan en verbindt ook mensen, over de generaties heen. Om gans Vlaanderen te besmetten met de leesmicrobe start de VRT, in aanloop naar de Voorleesweek, een campagne om iedereen aan het (voor)lezen te krijgen door lid te worden van De Voorleesclub. Door zelf een mooi verhaal voor te lezen en er een video van te maken, kan iedereen kans maken op een bekende voorlezer thuis, op school of in de bib. De beste video’s krijgen een bijzonder plekje in De Voorleesclubbibliotheek op VRT NU.

Met de steun van Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

En er is nóg meer

Op Canvas komen flitsverhalen voorbij en Marieke Lucas Rijneveld zit in Alleen Elvis blijft Bestaan. Op maandag 1 november start er ook een nieuw seizoen van Winteruur. Die dag nestelt dichteres Delphine Lecompte zich op de sofa bij Wim Helsen. Op dinsdag 2 november is Bent Van Looy te gast en op woensdag 3 november schrijfster Ibe Rossel. Later komen ook Paulien Cornelisse (16/11), Geert Mak (29/11) en Moya De Feyter (30/11) nog langs.

Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, krijgt een podcast op Klara. In Zandman op Radio 1 hoor je een selectie van Groen Gebladerte, de podcastreeks die de schijnwerpers richt op debuterende schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. Bij Radio 2 duiken De Madammen in hun boekenkast en tijdens de Voorleesweek stemmen de Ketnetters op de beste Voorleesvoice.

Herbekijk op VRT NU

De VRT Boekenmaand krijgt ook een themapagina op VRT NU, waar je alles rond boeken kunt herbekijken (zoals De Boekathon, Radio 1 Boekenfeest en De Voorleesclub) aangevuld met fragmenten uit het rijke VRT-archief.

Op LangZullenWeLezen.be kun je al het boekennieuws volgen (met een extra dagelijkse nieuwsbrief van maandag 1 tot en met zondag 7 november). Inschrijven voor de nieuwsbrief met updates kan hier.

Er zijn nog heel wat andere initiatieven, het mag wel duidelijk zijn: VRT trekt in november resoluut de boekenkaart.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief