Experten weerleggen tien dooddoeners over het klimaat in 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen' van Tine Hens

Wetenschap De Afspraak

Na haar vorige passage in de studio van De Afspraak in januari 2019 werd de postbus van journaliste Tine Hens overspoeld met berichten van klimaatontkenners. Uit de tegenargumenten filterde ze tien stellingen of dooddoeners die ze aan experten heeft voorgelegd. De antwoorden staan in 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen'. Twee jaar later zit Tine Hens opnieuw in De Afspraak.

'Technologie zal ons redden'

Vlaams minister-president Jan Jambon, die ook in de uitzending zit, heeft zich ook schuldig gemaakt aan één van die tien dooddoeners. 'Technologie zal ons redden' proclameerde hij in het verleden. 'Dat is een dooddoener, omdat de klimaatopwarming over veel meer gaat dan over technologie,' legt Hens uit.

'Wat al die dooddoeners met elkaar verbindt, is dat ze ervoor zorgen dat wat we nu al kunnen doen uitgesteld wordt. We vertragen en schuiven het op naar volgende generaties. We wachten op technologie die nog moet uitgevonden worden. De klimaatcrisis gaat over het terugdringen van de uitstoot.'

'Maar zeggen dat de technologie ons zal redden, is toch niet wachten op de technologie?' vraagt viroloog Erika Vlieghe, de derde gast aan tafel.

'Op een crisismoment kan alles 20 keer sneller gaan,' antwoordt Hens. 'Kijk naar hoe we nu alles doen online. De technologie is er al: we hebben zonne-energie en zo voort. Maar we hebben ook sociale innovatie nodig. De manier waarop onze samenleving georganiseerd is, moeten we op een andere manier benutten.'

'En het moet ook sneller gaan?' vraagt presentator Phara de Aguirre. - 'Inderdaad' vindt Hens.

Bekijk hieronder het volledige interview met Tine Hens in De Afspraak.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief