'Expeditie Kunst'-een drempelverlagend boek over hoe je je eigen kunstcollectie start

Non-Fictie Culture Club

Galeriehoudster Sofie Van de Velde stelde in Culture Club op Radio 1 haar boek 'Expeditie kunst' voor over hoe je je eigen kunstcollectie start.

Van de Velde groeide op tussen de kunstwerken in haar vaders galerij, werkte met problemenjongeren en runt ondertussen haar eigen galerij. Volgens haar vormt een galerijhouder de brug tussen de kunstenaar en de verzamelaar.

'Het is superboeiend' en ze doet haar job heel graag. Ze vond het moeilijker om een boek te schrijven dan een tussenpersoon tussen kunstenaar en de buitenwereld te zijn. Bij een kunstverzameling kom je soms in een soort museum terecht met 1 enkele persoon als gids, de verzamelaar dus. Ze vindt een verzameling interessant als die ingegeven is door een eigen interesse of zin en niet als het 'van horen zeggen' is. Zo heeft ze ooit een kunstverzamelaar ontmoet wiens vader duivenmelker was en hij verzamelde allemaal kunstwerken rond dit thema. 'Je voelde het heden, verleden en de toekomst samenkomen in die collectie', zegt Van de Velde.

Hoe begin je aan zo'n verzameling?

Het begint met een soort verliefdheid. In de galerij merkt ze op dat mensen naar het kunstwerk kijken alsof ze aan de grond genageld zijn en meteen nadenken over waar het mooi zou staan en hangen. Zelf maakt ze dat ook nog mee.

Er staan heel concrete tips in het boek. Het gaat over geld en de btw op een kunstwerk. Het antwoord op de vraag of je mag onderhandelen met een galerist staat er ook in. Het antwoord is nee.

Mensen zijn vaak bang om een galerij binnen te stappen. 'Mensen vragen heel vaak : moeten we betalen om jouw galerie binnen te komen, moéten we iets kopen. Een galerie was lang heel hermetisch en elitair.' En daar wil Van de Velde verandering in brengen. Ze wil duiden dat iedereen welkom is. Het is maar een klein percentage van mensen die effectief iets kopen. Naast musea, ateliers, zou je ook in de galerij gewoon moeten kunnen genieten van kunst.

Hoe beslis je om een kunstwerk in je galerij op te nemen? 'Voegt het iets toe wat ik nog niet gezien hebben? Kennen de kunstenaars hun kunstgeschiedenis? Kunnen we voor mekaar iets betekenen? Kan mijn netwerk iets toevoegen aan de kunstenaar en omgekeerd. Dat is vaak een heel langzaam proces', duidt Van de Velde.

Wat is een goede galerij? Je hebt promotiegalerijen, die echt een brug vormen dus tussen kunstenaar en de buitenwereld. Maar er zijn ook galerijen die het werk gewoon ophangen en verder niets doen. Dat moet je als kunstenaar weten.

'De galerijwereld is wel wat veranderd. Er waren in de jaren 80 veel minder galerijen. Je verdiende er heel weinig geld mee. Het leek soms veel eenvoudiger, maar het was geen transparante wereld', vertelt Van de Velde. En daarom heeft ze op haar 18 ook besloten, na vaak in de weekends mee gewerkt te hebben in de zaak van haar vader, om iets helemaal anders te gaan studeren. Maar de interesse voor mensen was er altijd en dat helpt haar dus ook in haar job als galerijhoudster. Ze doet ook mee aan het TV-programma 'Stukken van mensen' en dat werkt ook erg drempelverlagend volgens haar.

Op dit moment loopt er een tentoonstelling met minimale kunst in haar galerij. Ze werken samen met heel veel andere galerijen.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief