Exemplaar van kleinste boekje ter wereld voor 3.500 euro geveild in Brussel

Literaire vondst VRT NWS

In een Brussels veilinghuis is een exemplaar van het kleinste boekje ter wereld geveild voor 3.500 euro. Het boekje meet 5 millimeter bij 5 millimeter en werd in 1952 door het Gutenberg Museum in Mainz gedrukt.

Het miniatuurboekje, met een minuscule lederen band, heet 'The lord's prayer' en telt zeven versies van het Onze Vader. De woorden zijn microscopisch klein gedrukt. Je kan de teksten lezen, maar daar heb je een loep voor nodig.

Na de Tweede Wereldoorlog zocht het Gutenberg Museum naar fondsen voor zijn heropbouw en herinrichting. Daarom heeft het toen enkele honderden exemplaren van een spectaculair klein boekje gemaakt en verkocht.

Een unicum is het dus niet. Veel van de boekjes gingen verloren, maar dit exemplaar belandde in een privé-verzameling. Het wordt in een juwelenkistje bewaard, samen met een aantal van de drukstaafjes.

Voor de veiling werd de waarde het miniatuurboekje op 1.000 tot 1.500 euro geschat, maar uiteindelijk is het hebbeding voor 3.500 euro van eigenaar veranderd.

Bekijk de reportage in het journaal op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief