'Evolutie' van Dominique Adriaens

Non-Fictie Interne Keuken

Het ging in Interne Keuken al vaker over Darwin en over de evolutietheorie. En Koen en Sven dachten dus dat ze de leerstof wel onder de knie hadden: variatie en selectie, klaar. Daarmee dachten ze de essentie van de survival of the fittest wel samengevat te hebben.

En dat klopt ook. Twee eenvoudige woorden - variatie en selectie - zijn inderdaad de sleutel waarmee je de gereedschapskist van de natuur opent. Maar wat zit er in die gereedschapskist, en hoe hanteer je die utensiliën?

Daarover heeft Dominique Adriaens een boek geschreven, eenvoudig 'Evolutie' getiteld. Een inleiding tot zijn vakgebied, de evolutiebiologie.

Het begint vér voor Darwin. Hij was een Grote Geniale Geleerde, maar Darwin was niet alleen. Hij steunde op inzichten van voorgangers en tijdgenoten die nu in zijn schaduw staan.

Daarna probeert Dominique Adriaens voor leken bevattelijk te maken hoe evolutie werkelijk werkt. Dat in een slordige vier miljard jaar uit één cel die overweldigende, spectaculaire biodiversiteit is kunnen ontstaan, blijft vragen oproepen. Koen herinnert zich een ochtend aan het ontbijt: Papa, gebeurt het vandaag nog dat een aap een mensenkindje krijgt?

Hebben giraffen een lange nek omdat ze dan aan de hoogste blaadjes konden? Hebben de vogels veren bedacht om te kunnen vliegen? En dat oog waarmee wij kijken, is dat echt het resultaat van toeval?

De antwoorden zijn drie keer nee en een keer ja. Maar als je écht wil uitleggen hoe nieuwe soorten ontstaan, in al zijn complexiteit, met alle nuances erbij, dan moet je een boek schrijven.

En dat heeft Dominique Adriaens dus gedaan: Evolutie. De summiere samenvatting van daarstraks - variatie en selectie - vullen Koen en Sven na lezing aan met: oempf, het is ingewikkeld.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief