Europese Literatuurprijs 2022 voor Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

Fictie LangZullenWeLezen

De Europese Literatuurprijs 2022 gaat naar de ‘Nocilla-trilogie’ van Agustín Fernández Mallo in de Nederlandse vertaling van Adri Boon. Deze prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het jaar er voor in Nederlandse vertaling is verschenen.

Aan de prijs hangt een cheque vast van €10.000 voor de auteur en €5.000 voor de vertaler van het winnende boek. Agustín Fernández Mallo en Adri Boon zullen de prijs op zaterdag 5 november in ontvangst nemen op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

‘Nocilla-triologie’

Tussen 2006 en 2009 publiceerde Agustín Fernández Mallo drie boeken, ‘Nocilla Dream’, ‘Nocilla Experience’ en ‘Nocilla Lab’. De trilogie bevat een collage aan teksten over mensen en plaatsen die Amerika en het 21e-eeuwse digitale tijdperk weerspiegelen. Volgens uitgeverij Koppernik bracht de trilogie een verschuiving teweeg in het hedendaagse Spaanse literatuurlandschap en kondigde het werk de opkomst van een nieuwe generatie schrijvers aan die bekendstaat als de ‘Nocilla-generatie’.

In het juryrapport van de Europese Literatuurprijs lezen we alleen maar lovende woorden: ‘Een fantastisch boek dat de verbrokkeling en versnippering het hoofd biedt door te laten zien hoe dat wat ogenschijnlijk fragmentarisch is op zichzelf staat, rondzingt, plotseling contact maakt en een amalgaam vormt dat onverwachte eigenschappen blijkt te hebben.’

De juryleden waren net zo onder de indruk van de Nederlandse vertaling van Adri Boon. ‘De vertaler heeft hier een ware tour de force geleverd, want met al die losse fragmenten, citaten, verwijzingen, tekstsoorten in verschillende stijlen moet het een hondsmoeilijke klus zijn geweest. Maar wat een souplesse, wat een beweeglijkheid ook in vertaling.’

Recensie

Ook de recensie van André Oyen op LangZullenWeLezen maakt duidelijk dat de 'Nocilla-trilogie' een echte aanrader is:

De trilogie, die als naam onwaarschijnlijk het Spaanse equivalent van Nutella uit het Franco-tijdperk aanneemt, experimenteert met een esthetische methode en put uit punkmuziek en televisie als echte artistieke vormen die de moeite waard zijn om mee te worstelen. En in plaats van zich terug te trekken in het knusse traditionalisme van de negentiende-eeuwse roman, probeert Mallo's trilogie hedendaagse kwesties in wetenschap en technologie aan te pakken: de levensechte filosofieën van het begin van de eenentwintigste eeuw.

Ontdek op langzullenwelezen.be welke andere romans de longlist en de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2022 haalden.

De volledige recensie van André Oyen lees je hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief