Europese Literatuurprijs 2021 voor Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić en vertaler Annemarie Vlaming

Literaire prijs LangZullenWeLezen

De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar de roman 'Herkomst' van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman wordt bekroond; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000.

'Herkomst' van Saša Stanišić

'Herkomst' is de autobiografische roman van Saša Stanišić. Het gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Joegoslavië naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen. Met 'Herkomst' won Stanišic in 2019 ook al de Deutsche Buchpreis.

Uit het juryrapport

De jury zegt geraakt te zijn 'door de heel zorgvuldige, speelse zoektocht naar wat nu het wezen van onze identiteit uitmaakt. Wat ‘herkomst’ eigenlijk is. En steeds blijkt die te vinden in de verbindingen tussen mensen, in de verbinding met taal, en in het grote en ontroerende vermogen van de mens om zich altijd en opnieuw te hechten, terug te grijpen, en het losgeraakte verleden, met de daarin aanwezige dierbare mensen, niet zonder pijn en grote krachtinspanningen, weer vast te maken aan het heden. (…)

Aan het einde voert Stanišić dit op tot een compositorisch sterk staaltje schrijverschap. Vertaler Annemarie Vlaming heeft deze sprongen en lichtheid feilloos overgebracht uit het Duits.'

Het volledige juryrapport vind je op www.europeseliteratuurprijs.nl.

Ook deze lovende recensie van Marianne Verschaeren op langzullenwelezen.be overtuigt!

'Het schrijfplezier spat van elke bladzijde en dat maakt dat deze roman meer zal doen om begrip en empathie voor vluchtelingen bij te brengen dan een zakelijk essay terwijl het terzelfdertijd een waarschuwing is om te letten op het gevaar dat ‘de lijm van de multi-etnische gedachte niet kan standhouden onder de verwoestende krachten van het nationalisme’ en dat is een krachtige boodschap. Wat mij betreft moet dit boek naast de kassa in elke boekwinkel liggen.'

Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

Lees hier over de 20 romans geselecteerd voor de longlist van de Europese Literatuurprijs 2021.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief