De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Toekomstscenario's voor het Gentse SMAK gebundeld in 'Le Musée et son Double'

Essay Klara

Het SMAK heeft meer werken in de collectie dan het in het huidige museumgebouw kwijt kan. Meer ruimte dringt zich op, volgens directeur Philippe Van Cauteren. Samen met Peter Swinnen en architectuurbureau CRIT ging het museum op zoek naar toekomstscenario's. Het onderzoek is na te lezen in de publicatie Le Musée et son Double. Het architectonisch denkmodel dat eruit voortspruitte is vanaf februari 2021 te zien in het museum. Het is een uitnodiging tot reflectie en debat.

'Er zit een stuk utopie in maar ook een flinke dosis realisme', vertelt Philippe Van Cauteren. 'Kernvraag is: wat is hedendaagse kunst ons waard?. Het is een aanduiden van het ambitieniveau die zich vertaalt in een bescheiden architectuur.'

De titel verwijst naar het jaartal 2030 en naar het iconische 'Le Décor et son Double' van Daniel Buren tentoongesteld tijdens Chambres d'Amis in 1986. 'Er is een begin en een moment waarop we dit willen gerealiseerd zien', gaat Van Cauteren verder. 2030 verwijst naar de kandidatuur van Gent om in 2030 'Europese Culturele Hoofstad' te worden. De plannen voor het museum mogen in dit dossier niet ontbreken.

In Pompidou dromen Philippe Van Cauteren en Peter Swinnen luidop over de mogelijkheden voor de toekomst van het museum van hedendaagse kunst op de site van het Citadelpark. Herbeluister het gesprek hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief