Essay 'Hoe luidt de stilte' van Virginie Platteau in Music Matters

Essay Klara

Uitgeverij Letterwerk is een essay rijker: 'Hoe luidt de stilte?'. Cultuurjournalist Virginie Platteau gaat hierin op zoek naar de fascinerende maar soms ook beangstigende kantjes van de stilte. Hoe scherp is dat tweesnijdend zwaard en waarom zijn zoveel mensen vandaag op zoek naar wat stilte? Virginie Platteau was op 26 oktober te gast in Music Matters bij Klara.

Over Virginie Platteau

Virginie Platteau (°1978) studeerde Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde in Leuven en Oxford en journalistiek in Louvain-la-Neuve. Ze gaf jarenlang les in Brussel. Ze scheef als freelance cultuurjournaliste o.a. voor Rekto:Verso, Kunsttijdschrift Vlaanderen, Poëziekrant en Deus ex Machina. Ze is al jaren gefascineerd door de kracht van stilte, bij uitstek als voorwaarde voor het creatieve proces. Ze is bestuurder bij stiltebeweging vzw Waerbeke.

De stilte: afschrikwekkend en tegelijk fascinerend

Aan het begin van haar essay 'Hoe luidt de stilte?' maakt Virginie Platteau meteen een statement:

'Schrijven over dé stilte gaat niet; over stukjes, lagen en kanten ervan kan wel. Het ondefinieerbare en alle tegenstrijdigheden ervan maken stilte zo fascinerend. Stilte laat zich niet vastleggen. Het is een afwezigheid van woorden en geluid, en tegelijk valt ze niet te negeren. Een ongemakkelijke stilte zal liefst snel doorbroken worden, waardoor ze vaak nog pijnlijker aanvoelt.' (Letterwerk, p.6)

Net als de doorgedreven moderne samenleving is ook de stilte afschrikwekkend en tegelijk fascinerend. Ze is tot veel goeds in staat op het vlak van de natuur en het individueel en collectief welzijn, maar de ijzingwekkende stilte kan bijvoorbeeld ook ingezet worden als machtsprincipe (iemand het zwijgen opleggen).

Lees verder op Klara.be en herbeluister er Virginie Platteau in Music Matters.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief