De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Espresso presenteert de zes kandidaten voor de Herman de Coninckprijs

Literaire prijs Klara

De zes genomineerde bundels voor de Herman de Coninckprijs zijn bekend. Dat is de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar die op 21 maart, Wereldpoëziedag, wordt uitgereikt. Vijf vrouwelijke dichters en één man, vier Nederlanders en twee Vlamingen. Het Klara-ochtendprogramma Espresso stelt de zes graag aan je voor.

'Aarduitwrijvingen’ van Charlotte Van den Broeck

De Vlaamse Charlotte Van den Broeck kreeg al heel wat lof en prijzen voor haar vorige twee dichtbundels en de essaybundel Waagstukken. Haar laatste dichtbundel 'Aarduitwrijvingen' is geïnspireerd door het werk van de Nederlandse kunstenaar Herman de Vries.

Beluister Charlotte Van den Broeck die voorleest uit 'Aarduitwrijvingen' op Klara Select.

‘Vesper’ van Anne Broeksma

De Nederlandse Anne Broeksma schrijft poëzie, korte verhalen en journalistiek. Ze staat met haar gedichten en verhalen vaak op literaire podia, van Lowlands tot Crossing Border.

‘Vesper’ is haar tweede dichtbundel en de jury schreef erover dat haar gedichten je blik verruimen en je dieper doen ademen.

Beluister een gedicht uit 'Vesper' voorgelezen door Anne Broeksma op Klara Select.

'Virgula' van Sasja Janssen

‘Virgula’ van Sasja Janssen. Sasja Janssen is dichter en schrijver van romans en verhalen. Ze doceert poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam en CREA. Voor ‘Virgula’ mocht ze de Awater Poëzieprijs 2021 al in ontvangst nemen ‘Vesper’ is haar zesde dichtbundel. Volgens de jury "tovert Sasja Janssen prachtige, trefzekere beelden uit haar pen zonder ooit in maniërisme te vervallen. Haar taal is rijk maar niet bombastisch.

Beluister een gedicht uit 'Virgula' voorgelezen door Sasja Janssen op Klara Select.

'Vervoersbewijzen' van Tijl Nuyts

Tijl Nuyts woont in Brussel en is eindredacteur poëzie van het literaire tijdschrift Kluger Hans. 'Vervoersbewijzen' is zijn tweede bundel en daarin volgt hij verschillende vervoerstrajecten in en rond Brussel: met de bus, tram, deelauto of te voet. 'Op het openbaar vervoer voel je concreet dat je plek inneemt en welke plek je inneemt'.

Beluister Tijl Nuyts die voorleest uit 'Vervoersbewijzen' op Klara.be.

'Doe het toch maar' van Babs Gons

Babs Gons is de debutante van de zes. Ze staat bekend als de koningin van spoken word. Ze organiseert al jaren podia en platformen voor jonge of nieuwe dichters. Maar zelf bracht ze pas vorig jaar haar eerste bundel uit, met de titel 'Doe het toch maar'.

'Ik hoorde zo vaak mensen op sterfbedden zeggen: 'Had ik maar...'. Hoe kan je dat voorkomen? Misschien gewoon door jezelf elke dag toe te fluisteren: 'Doe het toch maar.'

Luister op Klara.be naar Babs Gons die voorleest uit 'Doe het toch maar'.

'In mijn mand' van Lieke Marsman

Lieke Marsman is in de helft van haar termijn als Nederlands dichter des Vaderlands. Maar ze is ook erg ziek. Marsman is 31 jaar en lijdt aan een kanker die niet meer te genezen is. En dat is een belangrijk thema in haar recente bundel: ‘In mijn mand’.

Beluister Lieke Marsman die het titelgedicht voorleest op Klara Select.

Win 104 dichtbundels!

De winnaar van de Herman de Coninckprijs kennen we op 21 maart 2022. En misschien ben jij ook wel een beetje een winnaar. Want op Klara.be maak je kans op de 104 dichtbundels die de jury heeft gelezen. Maak plaats in je boekenkast en speel hier mee!

Niet gewonnen? Geen probleem! Je maakt automatisch kans op een exemplaar van 'De 44'. Dat is de bloemlezing met daarin de beste gedichten van deze editie.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief