Chen Vandeput

Ontdek meer over Esohe Weyden - 'de Vlaamse Amanda Gorman' - in een nieuwe aflevering van de podcast Groen Gebladerte

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de zevende aflevering krijgt Esohe Weyden in haar ouderlijk huis in Deurne het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Wie is Esohe Weyden?

Debuutbundel (nog te verschijnen, Vrijdag)

Esohe Weyden (22) studeert rechten in Antwerpen, waar ze ook campusdichter is. De Vlaamse Amanda Gorman, en dan vooral wat haar stijl betreft. Ze brengt beeldende, zinderende slam poetry die bol staat van filosofische beelden en epische observaties, en altijd vergezeld door haar dansende handen. Kondigde begin mei aan dat ze aan een eerste dichtbundel werkt die in 2022 zal verschijnen bij Vrijdag. Misschien zag je haar al aan het werk tijdens de plechtigheid van de Nationale Feestdag op het Paleizenplein waar ze op het podium stond op uitnodiging van de Koning?

Ik word vaak vergeleken met de Amerikaanse dichteres Amanda Gorman. Tot op zekere hoogte begrijp ik dat, zeker nadat ik op de nationale feestdag mocht optreden. Alleen dicht zij over maatschappelijke thema’s, en ik over persoonlijke.

Esohe Weyden

Je bent wat je leest: de boekenkast van Esohe Weyden

Samen met Esohe duikt Tom in haar boekenkast en gaat hij door de boeken die voor haar bijzonder zijn. Een ideale basis voor een goed gesprek over lezen én leven.

'Mijn mama liet me als kind soms voorlezen uit de Bijbel. Dat is een dik en oersaai boek voor een kind. Maar daardoor ben ik later nooit bang geweest van dikke boeken, of boeken in het algemeen. Rechten studeren? Ik heb de Bijbel gelezen, wat stelt een wetboek dan nog voor!', vertelt Esohe in Groen Gebladerte.

Voor Esohe hebben de lessen Latijn een grote rol gespeeld in de ontdekking van taal: 'dat spelen met vorm, weinig zeggen met véél woorden als kunstvorm. Dat is hoe poëzie vaak werkt: je wil iets heel kleins vertellen, en je bouwt daar een heel gedicht rond'. Geen wonder dat het boek dat Tom als opdracht en voor zijn bezoek aan Esohe moet lezen een Latijnse klassieker is nl. 'Gelukkig leven' van Seneca.

Op haar favorietenlijstje staan ook heel wat boeken met activistische inslag. Esohé: 'Ik heb een witte papa en een zwarte mama. Ik heb altijd tussen zwart en wit gesukkeld. Voor ene ben ik niet black genoeg, iemand anders zegt ‘jij hebt een leuk kleurtje, niet al te zwart’. De samenleving wil mij in een hokje. Ook in boeken. Veel literatuur vertrekt nu vanuit dat zwarte perspectief, en ook daar herken ik me niet altijd in'.

Ontdek hieronder de boeken die in Groen Gebladerte de revue passeren:

Uit de boekenkast van Esohe:

 • Nicci French – De bewoonde wereld
 • Stephenie Meyer – Twilight
 • Mattijs Deraedt – De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan
 • Michelle Obama – Mijn verhaal
 • Barack Obama – Een beloofd land
 • Chimamanda Ngozi Adichie – We moeten allemaal feminist zijn
 • Sophie Van Reeth – Genoeg gezwegen
 • Mohamed El Bachiri – Een jihad van liefde
 • Ish Ait Hamou – Cecile
 • Ish Ait Hamou – Hard Hart
 • Reni Eddo-Lodge – Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat
 • Nadia Nsayi – Dochter van de dekolonisatie
 • Ray Anderson – De wondere wereld der katten (Artis Historia)
 • Paddy Cutts – Het grote kattenboek
 • Klimaatdichters – Zwemlessen voor later: klimaatpoëzie
 • Lucius Annaeus Seneca – Gelukkig Leven

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief