Leander Coorevits

Erwin Mortier leest favoriete fragment uit Godenslaap voor Luc Coorevits voor in Touché

Fictie Touché

Friedl’ Lesage sprak in Touché met ons literair geweten: Luc Coorevits. 36 jaar lang was hij de directeur van Behoud de begeerte. Tot nu. Hij houdt er vervroegd mee op omdat Alzheimer zijn hoofd is binnengedrongen.

Albatros

De diagnose is even hard als onherroepelijk: Alzheimer. Een harde knal, niet in het minst ook voor de zoon, dochter en echtgenote van Coorevits. 'Ik kan nog alles doen wat ik wil en ik heb nog veel plannen, maar ik heb het wel lastig met dat gefnuikt gevoel', vertelt hij eerlijk.

Coorevits verwijst naar het gedicht 'L'Abatros' van Charles Baudelaire om dat gefnuikte gevoel te omschrijven. In geen geval wil hij zich vergelijken met het 'majestueuze, statige dier'. De vergelijking gaat enkel op voor het gevoel dat de vogel moet voelen als hij gevangen wordt genomen door bemanningsleden op een schip en op het dek moet rond waggelen, niet meer in de mogelijkheid om zijn grootse vleugels uit te slaan.

Herinneringen

Het korte termijngeheugen is misschien wat verstoord maar de vroege herinneringen zijn nog niet uitgewist. Het was Luc Coorevits die in 1984 de toen nog piepjonge schrijver Tom Lanoye een podium gaf. 'Behoud de Begeerte' had de missie om literatuur dezelfde ampleur te geven als muziek tijdens een live tournee. ‘Saint Amour’ zorgde voor de grote doorbraak.

Namen als Remco Campert, Connie Palmen of Dimitri Verhulst sierden maar wat graag zijn affiche. Ook al oogstte hij veel applaus, toch liep ook hij grote opdrachten & subsidies mis. Maar hoe moet het verder? Welke impact heeft het begrip ‘tijd’ op zijn leven, wat is de kracht van woorden, en gaat hij Hugo Claus achterna?

Hij vertelt ook hoe hij zelf erbij was toen Hugo Claus in 2003 op het podium niet meer op zijn woorden kwam en wat voor een moeilijk moment dit ook voor hem als organisator was.

Dit zijn de onderwerpen die nog ter sprake kwamen:

FILM

De favoriete film van Luc Coorevits is ‘Amadeus’ (1984) van Milos Forman, gebaseerd op het toneelstuk van Peter Shaffer.

Hij liet zich ook inspireren door de film ‘Short Cuts’ van Robert Altman.

BOEK

Het eerste boek dat Luc Coorevits las was ‘De avonturen van Bill Clifford’ van Godfried Bomans (1948). Deze parodie op Sherlock Holmes was het begin van zijn fascinatie voor literatuur.

Alle details over Behoud de Begeerte kan je nalezen in dit boek van Matthijs De Ridder: ‘Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis 1984-2014’.

TEKST

Zijn favoriete literatuurfragment staat te lezen in ‘Godenslaap’ van Erwin Mortier. Speciaal voor Luc Coorevits en voor deze uitzending, las Erwin Mortier het voor. (Op 1:12:41)

'Natuurlijk was ik jaloers, en ik ben het nog steeds. Jaloers op de schilders, op hun woordenschat van coloriet. Jaloers omdat ik de taal niet kan fijnstampen in een mortier en naar goeddunken vloeiend of pasteus kan maken door er olie doorheen te mengen, noch een nieuwe kleur kan scheppen door wat poeder van het ene woord aan wat poeder van het andere toe te voegen. Jaloers ook, omdat er geen taal bestaat waarmee je eerst een ondergrond kunt aanbrengen, die door het kleurenweefsel dat je er bovenop legt heen blijft schemeren. Jaloers omdat ik een taal zou willen die geen betekenis draagt, maar bovenal intensiteit, een betekenis die aan de betekenis ontstijgt, en die je niet zozeer zou moeten lezen, als wel bezien, met de geletterdheid van het oog, de eruditie van het netvlies.'

Maar ook deze fragmenten wil hij ons niet onthouden:

Leonard Nolens – Verklärte Nacht

We zitten er naakt aan tafel. Je ogen verlichten de kamer.

Je fosforescerende vlinderhanden verschikken de lucht

Als je tegen me praat of slapen op het zwarte kleed.

Ik raak ze dagelijks aan. Hun levenslijn weet hoe ik heet.

Hun doorzichtige aders verbergen de loop van mijn lot, de vlucht

Van ons bloed dat het wit van je wangen verandert in vlekkend verlangen.

De tuindeur waait open. Beginnende regen doorritselt de bomen,

Besproeit het rukkende raam waarin jij zit te blinken,

Licht waarin ik me zie, in wie ik misschien verdwijn.

Je stapelt de borden, verwijdert de kruimels en schenkt nog wat wijn.

Ik hoor in de keuken het blauw porselein en de messen tinken,

Ver. Mijn benen doen pijn van het niet naar je toe kunnen komen.

Amerikaanse onafhankelijksverklaring, 4 juli 1776

Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend: dat alle mensen als gelijken worden geschapen, dat zij door hun schepper met zekere onvervreemdbare rechten zijn begiftigd, dat zich daaronder bevinden het leven, de vrijheid en het nastreven van geluk.

Fragment uit ‘De man in de rode mantel’ van Julian Barnes:

Toch weiger ik pessimistisch te zijn. De tijd die ik in de verre, decadente, hectische gewelddadige, narcistische en neurotische Belle Epoque heb doorgebracht, heeft me wat opgevrolijkt. Hoofdzakelijk vanwege de figuur van Samuel Jean Pozzi. (….) Die rationeel was, wetenschappelijk, progressief, internationaal en voortdurend op zoek naar nieuwe kennis; die elke nieuwe dag met enthousiasme en nieuwsgierigheid tegemoet trad, die zijn leven vulde met geneeskunde, kunst, boeken, reizen , beau monde, politiek en zoveel mogelijk seks ( al kunnen we niet alles weten). Hij was, goddank, niet zonder fouten. Maar ik zou hem desondanks willen opvoeren als een soort held.

BOODSCHAP

'Wij zijn op aarde om te spelen (citaat van Hugo Claus). Bewandel nooit de weg van de minste moeite. Leg altijd de lat iets hoger dan je zelf aankan. Haal altijd en overal het onderste uit de kan. Laat perfectionisme geen scheldwoord zijn. Doe niet aan anderen wat je zelf niet wil aangedaan worden – een oeroude, wellicht wat naïeve evergreen, die het leven in elk geval een hoop prettiger zou maken mocht iedereen zich aan die regel willen houden. Koester vriendschap. Blijf trouw aan liefdes en geliefden. Wantrouw het gezond verstand. Verwelkom sluimerende dan wel uitslaande verliefdheden. Wees teder en onkuis. Vier het leven. Leef, leef, leef.' Dit is de boodschap die Luc Coorevits in zijn afscheidsvideo en ook in de uitzending nog wilde meegeven.

De hele uitzending kan je herbeluisteren op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief