©Michel Follet

Eric Rinckhout op zoek naar Villa des Roses uit Elsschots debuutroman

Klara

Eric Rinckhout gaat op zoek naar de Villa des Roses in zijn nieuwe boek 'Willem Elsschot in Parijs'. In Pompidou op Klara vertelt hij over zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar het Parijse pension waar de debuutroman van Elsschot rond draait.

'Villa des Roses' is een verhaal met uiteenlopende en complexe personages, die allen in hetzelfde pension in Parijs verblijven in het begin van de 20e eeuw. Elsschot heeft zelf 1,5 jaar lang in de lichtstad gewoond, en haalde zijn inspiratie bij de personages die op datzelfde moment de stad haar kleurrijke en avant-gardistische imago gaven.

Moord, zelfmoord, abortus en een aapje dat in de open haard belandt, deze roman was beslist geen vanzelfsprekende proza voor die tijd. Maar de typische toon en stijl van Elsschot zoals we ze kennen, was bij deze gevormd.

Wie was Richard Grünewald, en heeft het pension überhaupt echt bestaan? Wat is waarheid en wat is fictie in 'Villa des Roses' van Elsschot? Dit alles en nog veel meer kom je te weten in 'Willem Elsschot in Parijs' van Eric Rinckhout.

Herbeluister hieronder Eric Rinckhout in Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief