Er zit een glazen bol in ons hoofd: 'Op basis van herinneringen voorspelt ons brein bepaalde situaties'

Non-Fictie Interne Keuken

Je leest het goed. Ons brein is een soort Madame Blanche: de godganse dag bezig met voorspellingen maken. En onze zintuigen doen niks anders dan bijsturen waar die voorspellingen niet correct blijken te zijn.

Vroeger dacht men dat de prikkels die onze zintuigen doorsturen naar de hersenen daar bij elkaar gepuzzeld worden tot een beeld van de werkelijkheid. Dat zou te veel rekenwerk vragen, bedachten neurologen. Het moet anders gaan. En het gaat dus anders.

De hersenen gebruiken de herinnering van wat je vroeger gezien, geroken en gevoeld hebt om te voorspellen wat je nu aan het zien, ruiken of voelen bent. Dat voorspelde beeld klopt natuurlijk nooit helemaal met de werkelijkheid, alles is altijd een beetje anders. Het mentale beeld in ons brein wordt dus voortdurend geüpdatet en bijgesteld.

Druk Talsma en Juliette Taquet, psychologen aan de UGent, hebben samen 'De glazen bol in ons hoofd' geschreven. Daarin leggen ze uit hoe men tot dat nieuwe inzicht is gekomen, en waaruit precies blijkt dat ons brein vooral een toekomstvoorspeller is.

Herbeluister het interview met Juliette Taquet op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief