Er is een nieuwe biografie over Simone De Beauvoir - 'Geweldig boek. Ik voel me opnieuw een jong meisje' vertelt Mia Doornaert die het las

Non-Fictie Radio 1

Toen ze werd begraven op Montparnasse werd geroepen: "Femmes, vous lui devez tout." Vrouwen, jullie danken alles aan haar. Simone De Beauvoir is een icoon van het feminisme.

Toen we aan Mia Doornaert vroegen of ze de nieuwe biografie wou lezen die over Simone De Beauvoir is verschenen, zei ze meteen ja. Over alles wat van ver of nabij met Frankrijk heeft te maken, nodigen we haar graag uit.

En toen we een paar dagen later informeerden of de lectuur een beetje opschoot jubelde Mia: "Ja, geweldig boek. Ik voel me opnieuw een jong meisje!"

Simone De Beauvoir heeft met Le deuxième sexe hét referentiewerk van het feminisme geschreven. Het boek veroorzaakte een schokgolf toen het verscheen in 1949. Per week werden er 22.000 exemplaren van verkocht.

De Beauvoir stelt in Le deuxième sexe vast dat de man de norm is. De vrouw is die andere, het tweede geslacht. Om vrouw te zijn volstaat het niet vrouwelijke gelachtskenmerken te hebben, schrijft ze, ze moet zich ook gedragen zoals mannen van een vrouw verwachten. "On ne naît pas femme: on le devient." Je wordt niet als vrouw geboren, vrouw moet je worden. Simone De Beauvoir stelt het huwelijk en het moederschap in vraag. Het Vaticaan zette Le deuxième sexe op de index van verboden boeken.

Het zou nog vijftien jaar duren voor in de jaren '60 de tweede feministische golf losbarst. In die periode was Mia Doornaert student en jonge leerkracht. In Interne keuken haalt ze herinneringen op aan die tijd, en vergelijkt ze het icoon Simone De Beauvoir met de realiteit beschreven in de nieuwe biografie van Kate Kirkpatrick: Simone Beauvoir - Een leven.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief