Ephameron over 'Nooit meer alleen': 'Ik wou heel graag de schaduwkant van het moederschap tonen'

Beeldverhaal Culture Club

Grafisch kunstenaar Ephameron werkte maar liefst zes jaar aan haar nieuwe beeldverhaal 'Nooit meer alleen'. Een emotionele inkijk in jong ouderschap en wat dat met je doet: van de vele ups tot de vele downs. Een ideaal geboortegeschenk? Of toch niet?

'Het boek is nog maar net uit. Het is zoals een geboorte. Ik vroeg aan mijn uitgever toen het boek er was: hoe voelt het boek? Ik vind het heel zacht en aaibaar', vertelt Ephameron in Culture Club.

Het boek gaat over moederschap. 'Ik heb naar verschillende sleutelmomenten gezocht in het leven van een moeder. Het is bedoeld als momenten van verschillende moeders. Je kan het als narratief lezen, maar dan zou het wel een heel heftig leven voor het personage zijn', verduidelijkt Ephameron.

'Ik wilde de schaduwkant van het moederschap tonen, want in al de boeken die er waren zoals 'oei ik groei' zag ik niet de dingen die ik ervaarde. Ervaringen over 'jezelf verliezen als jonge moeder' vond ik nergens terug. Ik ben kunstenaar en wat ik het moeilijkste vond is mijn werk helemaal loslaten als ik met mijn kind bezig ben. Die werk-leven balans vond ik het moeilijkste. En om te kunnen werken moet het voor mij volledig stil zijn. Ik ben net voor corona interviews gaan doen. Ik wou een bredere blik dan mijn eigen ervaring. Ik ging bewust op zoek naar mensen die andere ervaringen hebben gehad. Het bleek toch dat het over zaken ging die zelfs als je het niet meegemaakt hebt, waar je wel nog begrip voor kan hebben', vertelt Ephameron.

'Ik heb veel notities gemaakt en ook veel beelden. Ik laat vanzelf de dingen groeien en ik puzzel de stukjes in mekaar. In winkels zou het wel eens bij de graphic novels kunnen komen te liggen, maar dat is het niet. Ik beschrijf het als 'een wandeling door het moederschap', legt Ephameron uit.
'Ik weet niet of het een boek is om in één ruk uit te lezen. Het is veel en er zit veel sfeer in, dus ik moet het verschillende keren lezen', zegt Annelies Moons, die het boek snel moest lezen net voor de uitzending.

Ephameron heeft ook met haar zoon en metekind samengewerkt en heeft van hen ook beelden gebruikt in het boek. 'Het gaat ook over miskramen, kinderwens die niet in vervulling komt en dan heb je de blik van het kind daarbij, dat vond ik wel sterk', legt Ephameron uit.

Zou je het cadeau doen aan iemand die een kind krijgt? 'Niet op dag drie na de bevalling als je de babyblues krijgt, maar ervoor of erna wel, besluit Ephameron.


Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief