'Elias of het gevecht met de nachtegalen'- won verschillende prijzen maar Gilliams toonde zich niet

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Het is dit jaar precies 120 jaar geleden dat Maurice Gilliams geboren werd. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven met zijn autobiografische roman ‘Elias of het gevecht met de nachtegalen’. Gilliams won met dit boek verschillende literaire prijzen, maar hij toonde zich nooit aan het grote publiek of de media. Tot in 1980, 2 jaar voor de dood van Gilliams, toen journalist Cas Goossens hem toch wist te strikken voor een telefonisch interview.

Tijdens het interview stelde Goossens één van de moeilijkste vragen die een schrijver voorgeschoteld kan krijgen, namelijk 'wat is de essentie van je oeuvre?'. Op deze vraag antwoordde Gilliams: ‘Meneer Goossens, verhaaltjes schrijven lust ik niet. Ik lijd niet aan de ziekte en het kinderlijk misverstand om al schrijvend tot de literatuur te willen behoren. Schrijvend speur ik in mezelf naar de persoon die ik had willen worden en die ik maar geworden ben. Het resultaat valt me telkens tegen. Mijn geëngageerdheid bestaat erin mijn innerlijk te verpuren, zoveel mogelijk een beter mens te worden. Ik troost me met de begeerte naar wijsheid. Bespijt alle teleurstellingen over mezelf en over anderen. Mijn geëngageerdheid is gericht op de liefdevolle erkenning van mijn dierbaren. Ze hebben me geholpen doorheen het moeilijke leven te komen zolang het nog duren zal. […] Dat is mijn evangelie van mijn geëngageerdheid.’

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief