'Eiland der ziel' van Gerrit Achterberg 'een agressieve psychopaat' - met Dick Wursten

Poëzie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Een moeilijke dichter met hermetische en gesloten gedichten, dat is vaak het oordeel over Gerrit Achterberg en zijn poëzie. Dominee Dick Wursten herlas zijn bundel 'Eiland der ziel' en probeerde in de duistere ziel van Achterberg te kijken.

'Als we zijn levensloop bekijken, moeten we zeggen dat hij een agressieve psychopaat was', meent Wursten. Na zijn opleiding als onderwijzer heeft hij als kostganger gewoond bij een gezin waarvan hij de moeder doodschoot en de dochter ernstig verwond. Achterberg erkende zijn geestesziekte en werd vervolgens geplaatst in verschillende psychiatrische instellingen.

Heel veel van zijn gedichten zijn pogingen om het leven onder controle te krijgen. Hij probeert woorden te vinden die het leven kunnen vatten en de krachten die daarin een hoofdrol spelen. In die zin is hij gedwongen dichter te zijn: hij moet het woord vinden, anders gaat hij ten onder. 'Mijn eigen taalgevoel wordt erdoor geprikkeld,' vertelt Wursten, 'maar ik word er niet door geraakt.'

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief