Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

VRT Boekenmaand LangZullenWeLezen

November Boekenmaand is goed uit de startblokken geschoten bij de openbare omroep. ‘De boekathon’ en ‘De voorleesclub’ op Eén bereikten 422.290 Vlamingen en er waren 27.000 videostarts voor de eerste week van de VRT- boekenmaand. Na één week staan al meer dan 200 nieuwe filmpjes op VRT NU, goed voor meer dan 60 uur leesinspiratie. Het gaat om alle interviews die Tom De Cock de afgelopen zeven dagen afnam in de Boekathon en de gesprekken uit het Radio 1 Boekenfeest, aangevuld met de compilaties die elke dag werden uitgezonden op Eén, korte filmpjes met hoogtepunten en archiefbeelden. Ook alle afleveringen van ‘De voorleesclub’ die in de herfstvakantie op Eén zijn uitgezonden vind je er terug.

Boekathon

Van 1 tot en met 7 november kampeerde Tom De Cock op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen voor de marathonuitzending van de Boekathon. Om het kwartier interviewde hij een andere schrijver, illustrator of uitgever over hun nieuwste boek of project. Gevestigde waarden, zoals Johan Op de Beeck, Leen Den Dievel, Merho, Lectrr, Sandra Bekkari en Ish Ait Hamou schoven aan, maar ook veel jong talent.

Studente Noushka Veyt kwam ‘Bloeiend jong’ voorstellen, een boek waarmee ze het taboe rond mentaal welzijn bij jongeren wil doorbreken. Een superenthousiaste Naomi Pitts toonde er trots haar eerste kinderboek ‘Lachen is verboden’ en Sachka Vincent schreef mee aan ‘Zwarte bladzijden’, een essaybundel die onze Vlaamse (post)koloniale literatuur onder de loep neemt.

Wie grasduint in de filmpjes op VRT NU zal veel verschillende genres en thema’s tegenkomen: romans, poëzie, kinder- en jeugdboeken, young adult boeken, strips, graphic novels, spannende boeken, boeken over koken, reizen, muziek, film, politiek, geschiedenis, opvoeding, onderwijs, welzijn, klimaat, migratie, black lives matter en andere maatschappelijk relevante thema’s.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

We beginnen nu in te zien dat als we onze hersenen niet beter gaan gebruiken, we onszelf en heel veel andere diersoorten gaan vernietigen.

Jane Goodall

Boodschap van hoop

Terwijl in Glasgow de wereldleiders samenkwamen om te bespreken hoe ze de klimaatcrisis gaan aanpakken, bracht de bekende antropologe Jane Goodall in de Boekathon een boodschap van hoop.

Ook andere buitenlandse kleppers belden in via videoverbinding. De Franse schrijver Philippe Claudel was net een zelfgevangen snoek aan het klaarmaken toen Tom De Cock hem opbelde. Van de Nederlandse Yvonne Kroonenberg kwamen we te weten dat de uitdrukking ‘naar bed gaan met iemand’ passé is. En vanuit de Verenigde Staten maakten we kennis met één van de favoriete auteurs van Barack Obama, Lauren Groff.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

Ik wilde niet dood, ik wist alleen niet hoe ik moest leven.

Abbie Chalgoum

Pakkende getuigenissen

Een thema dat erg hoog aangeschreven stond tijdens deze Boekathon was onze mentale gezondheid. Dat leverde enkele pakkende getuigenissen op, zoals die van scenarist Ward Hulselmans. Toen zijn stiefzoon afkickte van een drugsverslaving in Zuid-Afrika, schreef hij hem een vervolgverhaal over zijn eigen gevecht tegen zijn alcoholverslaving. Daar had hij zijn stiefzoon nog nooit over verteld.

Ook de Marokkaans-Nederlandse schrijver Abbie Chalgoum zorgde voor kippenvel toen hij vertelde hoe hij als kind mishandeld werd door zijn vader en niemand in zijn omgeving ingreep. Hij kwam daardoor later in een zware depressie terecht. Uiteindelijk vond hij de kracht om door te zetten in de figuur van Jezus. Een zeer openhartig gesprek.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

Laat ons dit inclusieve pad verder inslaan.

Tom De Cock

De kracht van boeken

Veel schrijvers hadden het ook over hoe boeken verbinden of tot nieuwe inzichten leiden. Columnisten Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo vertelden over de kracht van hun boek. Ze willen hun stem nu gebruiken om nog meer mensen te laten spreken.

De Turks-Nederlandse Lale Gül getuigde dat het dankzij de bibliotheek was dat ze kon uitbreken uit het streng islamitische milieu waarin ze is opgegroeid.

‘De bibliotheek was voor mij een oase van kennis. Ik heb er gratis mijn taal kunnen ontwikkelen en mijn culturele bagage’ (Lale Gül)

Uitgeefster Chris Sterkens kwam vertellen over hoe ze met haar Nik-Nak-boekjes ouders en kinderen in anderstalige gezinnen aan het voorlezen wil zetten in het Nederlands én in hun moedertaal.

Presentator Tom De Cock merkte aan het einde van de Boekathon op dat er in de wereld van de kinder- en jeugdboeken het voorbije jaar veel vooruitgang geboekt is op vlak van diversiteit. Hij vindt dat erg positief, want ook zijn dochter, die half Aziatisch is, moet zich, net als alle andere kinderen, kunnen herkennen in boeken.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

Grappige momenten

Meer dan 190 interviews op 7 dagen tijd, dan kun je niet alles even uitgebreid researchen. Bij het interview met bestsellerauteur Lize Spit had Tom De Cock haar Instagrampagina geraadpleegd. Blijkbaar had Spit de afgelopen tijd daar haar boekenkast te koop gezet. Ze zei aan Tom dat ze het een beetje gênant vond dat de koper haar vroeg om de kast te signeren.

Maar er zijn nog vreemdere manieren om aan research te doen. Zo vertelde David Van Reybrouck dat hij de datingsite Tinder gebruikt om getuigen te vinden voor zijn boeken, wat soms tot misverstanden leidt.

Herman Brusselmans zuigt dan weer heel erg veel dingen uit zijn duim. Hij bekende dat 70 procent van wat hij schrijft fictie is, waaronder heel veel van de seksscènes, en 30 procent autobiografisch.

Zorgbib

De auteurs die langskwamen bij Tom brachten hun nieuwste boek mee. Dat levert na 7 dagen een indrukwekkende bibliotheek op. Die boeken zullen in 1 groot pakket worden weggeschonken aan Zorgbib, om hun weg te vinden naar de Vlaamse ziekenhuizen, woonzorgcentra, psychiatrische centra en opvangcentra voor asielzoekers.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

Radio 1 Boekenfeest

Ook het Radio 1 Boekenfeest sloeg vijf dagen lang zijn tenten op in Antwerp Expo voor een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur. Bent Van Looy en zijn gastpresentatoren ontvingen er auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Eén gelukkige luisteraar won alle besproken boeken.

We kwamen te weten dat Lieven Vandenhaute drie weken gespijbeld heeft om alles van Gerard Reve te lezen, dat Xavier Taveirne chicklits leest, dat Koen Fillet een hanglezer is, dat Annelies Moons als kersverse moeder antwoorden zoekt in opvoedboeken en dat FriedlLesage graag in het privéleven van auteurs duikt.

Opmerkelijke gasten waren Bart Peeters, Heleen Debruyne, Yasmina El Massaoudi, Joris Hessels, Eric Rinckhout, Pieter Van Os, Barbara Rottiers, Prince K. Appiah en Marieke De Maré.

Sven Speybroeck ging trouwens elke dag een boek redden dat al te lang op de plank van de boekhandel ligt. Het weesboek, het vergeten boek of ook wel de boekendochter genoemd.

Eerste week VRT Boekenmaand lokt bijna half miljoen Vlamingen

De voorleesclub

Op Eén en VRT NU waren tijdens de herfstvakantie ook de eerste afleveringen van ‘De voorleesclub’ te zien. Daarin leest een bekende mama, opa, toffe nonkel of suikertante een prentenboek voor. Met onder meer Martine Tanghe, Dominique Van Malder, Ann Wauters en Showbizz Bart. Eind november volgt er nog een tweede luik tijdens de Voorleesweek.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief